9788365944252
W książce Kuchenne Inspiracje Śniadania i kolacje Siostry Marii zebrane zostały przepisy na proste i nieskomplikowane potrawy, które można przygotować, w zależności od upodobań i czasu, zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Oprócz typowych szybkich dań typu płatki i owsianki, które najczęściej serwowane są na śniadanie, znajdują się w niej przepisy na smaczne placki, szybkie naleśniki, kolorowe kanapki oraz dania na ciepło, które świetnie sprawdzą się na rodzinnych kolacjach.
--------------
Powszechnie wiadomo, że śniadanie jest ważnym posiłkiem zapewniającym nam dobry start każdego dnia, a jednak z powodu pośpiechu często je pomijamy. To błąd, bo właściwe śniadanie to podstawa naszego dobrego samopoczucia. 
Także kolacja jest w dzisiejszym świecie ważna, bo często jest to jedyny moment, kiedy rodzina w dzień powszedni może spotkać się razem przy posiłku. Warto więc poświęcić trochę czasu na przygotowanie śniadań oraz kolacji. 
W książce zebrane zostały przepisy na proste i nieskomplikowane potrawy, które można przygotować, w zależności od upodobań i czasu, zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Oprócz typowych szybkich dań typu płatki i owsianki, które najczęściej serwowane są na śniadanie, znajdują się w niej przepisy na smaczne placki, szybkie naleśniki, kolorowe kanapki i pasty do nich. Sporo miejsca zajmują też pomysły na dania na ciepło, które świetnie sprawdzają się na rodzinnych kolacjach. 

Szakszuka z mozzarellą
Składniki:
spód
- 4 jajka,
- 250g pokrojonych pomidorów z puszki,
- 1 kulka mozzarelli,
- 1 mała cebula.
- sól, pieprz, bazylia do smaku,
- natka pietruszki do posypania,
- masło do smażenia. 
Szakszuka - to popularna potrawa w kuchni izraelskiej, marokańskiej, egipskiej i tunezyjskiej. Nazwa pochodzi od słowa ,,shak-shouka", co dosłownie oznacza ,,bałagan". Podstawą tej potrawy są jajka gotowane w pomidorach z aromatycznymi dodatkami i przyprawami. Świetnie sprawdzi się jako sycące śniadanie lub pyszna kolacja
Przyrządzenie, wykonanie szakszuki z mozzarellą
Mozarellę pokroić w plasterki. Cebulę obrać, umyć i posiekać. Na patelni stopić trochę masła i zeszklić na nim cebulę. Dodać pomidory z puszki, doprawić je solą, pieprzem i bazylią. Dusić na średnim ogniu około minuty. Następnie ułożyć na pomidorach plasterki mozarelli i wbić jajka. Oprószyć je solą i smażyć  całość, aż mozzarella się rozpuści, a jajka zetną. Można na chwilę  przykryć patelnię pokrywką, by przyspieszyć proces. 
Gotową szakszukę udekorować natką pietruszki i od razu podawać, np. z pieczywem tostowym. 

Podobne do

Kupujący ten produkt kupili także:

e-katalog
Bezpieczne płatności
Zamów przez telefon
Darmowa wysyłka od

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?