9788365807595 Kuchenne Inspiracje  - Dania bez glutenu - Siostra Maria
Dania bez glutenu to kolejna znakomita książka z serii Kuchenne Inspiracje. Zawiera wiele przepisów na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy, tym razem pozbawione glutenu. Od pieczywa poczynając, poprzez różnego rodzaju placki, naleśniki, kluski, pizze, makarony, na ciastach i ciasteczkach kończąc.
Gluten to białko znajdujące się w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia oraz w produktach z nich wykonanych. Dzięki niemu surowe wyroby mączne, jak pieczywo, ciasta, makarony, placki czy kluski są  ciągliwe, elastyczne i łatwo dają się formować; jest swego rodzaju spoiwem wiążącym składniki ciasta. Niestety, nie wszyscy mogą to białko spożywać. Osoby chorujące na celiakię (chorobę trzewną, w której pod wpływem glutenu zanikają kosmki w jelicie cienkim), a także wszyscy, którzy z jakiś powodów nie tolerują glutenu, muszą wykluczyć ze swojego jadłospisu to białko. To właśnie do nich skierowana jest ta książka. Zawarte w niej przepisy są alternatywą dla tradycyjnych mąk stosowanych czy to do wypieku pieczywa lub ciast, czy do przygotowania placków, makaronów, naleśników lub klusek. Jednocześnie dania wykonane z zamieszczonych przepisów niewiele będą różniły się od tych, wykonanych w sposób tradycyjny. Czasami mogą się okazać nawet lepsze!
Z przepisów tych mogą z powodzeniem korzystać również osoby, dla których gluten nie stanowi problemu. Dania bezglutenowe mogą być dla nich ciekawą odmianą i urozmaiceniem dotychczasowego jadłospisu.

Placki bezglutenowe
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 70g mąki ryżowej
- 60g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki oleju
- miód lub syrop klonowy do polania
Wykonanie placków bezglutenowych
Mąki przesiać do miski i wymieszać z sodą oczyszczoną. Jajka dokładnie umyć pod bieżącą wodą i wbić do miski. Zmiksować je z mlekiem i olejem. Następnie stopniowo, cały czas miksując, dosypywać obie mąki. Powinno powstać gładkie, dosyć gęste ciasto - podobne jak naleśniki. Patelnię rozgrzać i kłaść na nią porcje ciasta. Smażyć (już bez dodatku tłuszczu) placki z oby stron. Usmażone układać na talerzu i podawać ciepłe z miodem lub syropem klonowym
e-katalog
Bezpieczne płatności
Zamów przez telefon
Darmowa wysyłka od

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?