9788365807601 Kuchenne Inspiracje - Mięsa - Siostra Maria
Proste przepisy na najpopularniejsze dania z drobiu, wołowiny, wieprzowiny i dziczyzny, idealne na powszedni lub odświętny obiad, kameralne spotkanie w gronie bliskich oraz uroczyste przyjęcie.
Mięso stanowi ważny składnik jadłospisu, trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad albo inną rodzinną uroczystość bez tradycyjnych kotletów schabowych, sznycli, klopsików, pieczonych kurcząt, aromatycznych rolad, pasztetów czy pieczeni. W książce zostały zebrane najpopularniejsze tradycyjne polskie przepisy, ale znajdziemy także np. gulasz węgierski, grecką musakę czy chili con carne, kultową meksykańską potrawę o intensywnym smaku. Z zaproponowanych w książce niemal 50 dań, których bazą jest mięso, każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.
-------
Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!

Przepis na grecką musakę
Składniki:
• 400 g mięsa mielonego,
• 2 bakłażany,
• 1 cebula,
• 1 puszka pomidorów w zalewie,
• 3 ząbki czosnku,
• 3 jajka,
• 150 g żółtego sera,
• pęczek natki pietruszki,
• kilka łyżek oliwy,
• oregano,
• pieprz,
• szczypta soli.
Sos
• 40 g mąki,
• 40 g masła,
• 500 ml mleka,
• starta gałka muszkatołowa,
• szczypta soli,
• pieprz.
Wykonanie greckiej musaki
Roztapiać masło w rondelku na słabym ogniu aż do pojawienia się na nim piany. Dodać mąkę i gotować przez 5 minut, szybko mieszając. Dolać do garnuszka nieco mleka, zamieszać. Gdy konsystencja masy zacznie przypominać pastę dzielącą się na małe grudki, wlać do niej resztę mleka. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pokrojonego w plastry bakłażana osolić, odstawić na 20 minut. Opłukać, osuszyć, podsmażyć na półmiękko na oliwie. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodać mięso mielone, smażyć do zbrązowienia. Dodać pomidory z zalewą, oregano, sól i pieprz. Dusić przez 5 minut. Zetrzeć ser na tarce. Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę plastrów bakłażana, na nim rozsmarować masę z mięsa i warzyw. Przykryć resztą bakłażana, z wierzchu polać sosem beszamelowym, posypać tartym serem. Zapiekać w temperaturze 180°C przez ok. 50 minut.

Podobne do

Promocja
Promocja
Promocja

9788363546151
23.99PLN 18.99PLN
Promocja

Kupujący ten produkt kupili także:

Promocja

9788363546267
23.99PLN 18.99PLN
Promocja
e-katalog
Bezpieczne płatności
Zamów przez telefon
Darmowa wysyłka od

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?