9788365807533 Kuchenne Inspiracje  - Dania bez glutenu - Siostra Maria

Potrawy regionalne Siostry Marii to kolejna z serii znakomita książka, która tym razem zawiera wiele sprawdzonych i bardzo różnorodnych przepisów na dania pochodzące z różnych rejonów Polski. Dzięki nim każdy będzie miał okazję spróbować, jak smakuje kuchnia typowa dla danego regionu, a dokładne opisy i wskazówki oraz piękne zdjęcia z pewnością w tym pomogą.
-------------
Polska kuchnia jest bardzo różnorodna, bogata, a przede wszystkim smaczna. W naszej tradycji kulinarnej mamy wiele różnych i ciekawych potraw, o których często zapominamy zafascynowani potrawami z innych regionów świata. Dlatego w tej książce autorka chciała podzielić się przepisami na tradycyjne dania pochodzące z różnych regionów Polski.
Książka została podzielona na pięć rozdziałów, a każdy poświęcony jest potrawom typowym i charakterystycznym dla danego regionu Polski. Bogactwo polskiej kuchni regionalnej jest tak wielkie, że nie sposób zamieścić wszystkich ciekawych dań. Autorka wybrała te, które z łatwością można przygotować w warunkach domowych i które nie wymagają jakiś specjalnych zdolności kulinarnych poza odrobiną cierpliwości. Dzięki tej książce każdy będzie mógł przygotować i popróbować specjałów typowych dla danego regionu Polski.

Pstrąg po galicyjsku 
- 4 nieduże całe pstrągi (po 1 na osobę),
- 4 ząbki czosnku,
- 4 gałązki natki pietruszki,
- 2 cytryny,
- sól, pieprz do smaku,
- masło
- wiórki świeżo startego chrzanu do posypania (niekoniecznie),
- olej do smażenia.
Przyrządzenie, wykonanie pstrąga po galicyjsku
Pstrągi oczyścić, dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Cytryny wyszorować w ciepłej wodzie i pokroić na cząstki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Ryby skropić sokiem z 2 cząstek cytryny, natrzeć czosnkiem i oprószyć solą oraz pieprzem. Do środka każdego pstrąga włożyć po gałązce natki pietruszki.
Na patelni rozgrzać sporo oleju (powinien sięgać do połowy wysokości ryb) i smażyć pstrągi z obu stron na rumiano. Usmażone kłaść na chwilę na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Następnie ryby przekładać na talerze, na wierzchu kłaść po kawałeczku masła, posypać wiórkami chrzanu (lub posiekanym koperkiem), udekorować dookoła cząstkami cytryn i podawać.
W Małopolsce do tak przyrządzonych pstrągów podaje się placki ziemniaczane.  



e-katalog
Bezpieczne płatności
Zamów przez telefon
Darmowa wysyłka od

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?