9788365807533 Kuchenne Inspiracje  - Dania bez glutenu - Siostra Maria

Śledź po kaszubsku, dzyndzałki warmińskie, małdrzyki krakowskie, a może piróg biłgorajski? Potrawy regionalne to zbiór niemal 50 sprawdzonych przepisów na dania z różnych regionów Polski. Dokładne opisy wraz z pięknymi ilustracjami pomogą nam przyrządzić potrawy, dzięki którym przeniesiemy się do tradycyjnej kuchni Małopolski, Podkarpacia, Warmii i Mazur czy Lubelszczyzny. A polska kuchnia jest nie tylko różnorodna, ale przede wszystkim smaczna. W tradycji mamy wiele ciekawych potraw, o których często zapominamy zafascynowani kulinariami z innych regionów świata.

Książka została podzielona na pięć rozdziałów, każdy poświęcony jest potrawom typowym dla danego regionu. Bogactwo polskiej kuchni regionalnej jest tak wielkie, że nie sposób zmieścić w jednej publikacji wszystkich ciekawych dań, autorka wybrała więc te, które z łatwością można przygotować w warunkach domowych. Każdy znajdzie tu coś dla siebie i będzie mógł wypróbować tradycyjne specjały: mięsne, rybne, warzywne, mączne i oczywiście na słodko.

Pstrąg po galicyjsku 
- 4 nieduże całe pstrągi (po 1 na osobę),
- 4 ząbki czosnku,
- 4 gałązki natki pietruszki,
- 2 cytryny,
- sól, pieprz do smaku,
- masło
- wiórki świeżo startego chrzanu do posypania (niekoniecznie),
- olej do smażenia.
Przyrządzenie, wykonanie pstrąga po galicyjsku
Pstrągi oczyścić, dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Cytryny wyszorować w ciepłej wodzie i pokroić na cząstki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Ryby skropić sokiem z 2 cząstek cytryny, natrzeć czosnkiem i oprószyć solą oraz pieprzem. Do środka każdego pstrąga włożyć po gałązce natki pietruszki.
Na patelni rozgrzać sporo oleju (powinien sięgać do połowy wysokości ryb) i smażyć pstrągi z obu stron na rumiano. Usmażone kłaść na chwilę na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Następnie ryby przekładać na talerze, na wierzchu kłaść po kawałeczku masła, posypać wiórkami chrzanu (lub posiekanym koperkiem), udekorować dookoła cząstkami cytryn i podawać.
W Małopolsce do tak przyrządzonych pstrągów podaje się placki ziemniaczane.  
---------------------
Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!

Podobne do

Kupujący ten produkt kupili także:

e-katalog
Bezpieczne płatności
Zamów przez telefon
Darmowa wysyłka od

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?