9788365807571 Kuchenne Inspiracje - Potrawy z drobiu - Siostra Maria
Potrawy z drobiu Siostry Marii to kolejna z serii znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na łatwe do przygotowania potrawy z kurczaka, indyka, kaczki i gęsi. Od zup zaczynając, poprzez różnego rodzaju sałatki, rolady, pasztety, na drobiu duszonym, pieczonym i smażonym kończą.
Mięso drobiowe, czyli mięso kur, indyków, kaczek, gęsi i perliczek, jest zaraz po rybach najbardziej lekkostrawnym mięsem. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i jest dobrym źródłem wartościowego, łatwo przyswajalnego białka, zwłaszcza mięso z piersi indyków i kur. Poleca się je osobom o wrażliwym przewodzie pokarmowym, rekonwalescentom i dzieciom. Mięso drobiowe zawiera też dużo cynku, magnezu, potasu i witamin z grupy B, korzystnie oddziałując i wzmacniając nasz układ odpornościowy. Dlatego warto je jadać. Drób ma jeszcze tę zaletę, że ze względu na swój delikatny, mało wyrazisty smak, doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Można go podawać z warzywami, ale równie dobrze smakuje z owocami. W książce autorka zebrała przepisy, których podstawą jest właśnie mięso drobiowe. Znajdują się w niej receptury na pyszne zupy, sałatki, pasztety, rolady, klopsy i oczywiście potrawy z duszonym i pieczonym drobiem. W książce każdy znajdzie coś dla siebie. A dzięki temu, że przepisy są proste i nie wymagają żadnych dodatkowych umiejętności, z pewnością znajdą wielu zwolenników.

Francuskie kwadraciki z indykiem
Skład:
- 4 płaty ciasta francuskiego,
- 300g mięsa z udźca indyczego,
- 200g fasolki szparagowej,
- 1 duży pomidor, 
- 30g żółtego sera,
- 3 łyżki siekanego koperku,
- sól, pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Przyrządzenie,wykonanie francuskich kwadracików z indykiem
Mięso z indyka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Każdy kawałek oprószyć solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć na nim mięso. Odłożyć na talerzyk.
Fasolkę szparagową oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i obgotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Pomidora umyć i pokroić w plastry. Żółty ser zetrzeć na tarce. 
Płaty ciasta francuskiego pokroić w spore kwadraty. Na każdym ułożyć porcję mięsa, fasolkę szparagową i plaster pomidora. Kwadraty z nadzieniem ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec, aż ciasto się zrumieni i będzie chrupiące. Kwadraty wyjąć, posypać startym serem i wstawić jeszcze na chwilę do piekarnika, by ser się stopił. Gotowe posypać pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Podawać od razu.
e-katalog
Bezpieczne płatności
Zamów przez telefon
Darmowa wysyłka od

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?