9788365807724 Kuchenne inspiracje - Potrawy z makaronem - Siostra Maria
Potrawy z makaronem Kuchenne Inspiracje Siostry Marii" to kolejna z serii znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na lubiane i łatwe do przygotowania potrawy z makaronem, od przepisów na domowy makaron zaczynając, poprzez makaronowe dania z warzywami, mięsem, rybami, owocami morza, na słodkich makaronowych daniach kończąc.
Makaron, jedno z podstawowych dań kuchni włoskiej, równie często gości na polskich stołach. Jest nie tylko smaczny, ale jest również produktem w wszechstronnym zastosowaniu. Wykorzystywany jest do zup (trudno sobie bez niego wyobrazić rosół), jako dodatek do dań obiadowych, a także może stanowić samodzielne, pełnowartościowe danie. Świetnie komponuje się z mięsem, warzywami, rybami, owocami morza, a także owocami i bakaliami. Zaś bogactwo kształtów makaronu inspiruje i pozwala za każdym razem przygotować potrawę o nieco innym wyglądzie. 
Obecnie na rynku jest dostępnych wiele różnych makaronów. Na półkach sklepowych znajdują się makarony kolorowe: zielony (szpinakowy), czerwony (z sokiem buraków), czarny (z barwnikiem kałamarnic), brązowy (z mąki pełnoziarnistej lub razowej), a także makarony bezglutenowe (sojowy, ryżowy, kukurydziany). Zaś dla łasuchów jest makaron czekoladowy!
W książce autorka zamieściła przepisy na bardzo różne potrawy z wykorzystaniem makaronu i jego kształtów.

Spaghetti z gorgonzolą i orzechami
Składniki: 
- 400g makaronu spaghetti,
- 200g gorgonzoli,
- 2 szalotki,
- 2 szklanki mleka,
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- kilka orzechów włoskich,
- sól do smaku,
- olej do smażenia.
Przyrządzenie, wykonanie spaghetti z gorgonzolą i orzechami
Makaron ugotować w osolonym wrzątku al. dente i zostawić w gorącej wodzie. Szalotki obrać i posiekać. Gorgonzolę pokroić na małe kawałeczki. Orzechy pokroić lub posiekać. Na patelni rozgrzać trochę oleju i podsmażyć na nim szalotkę. Doprawić ją do smaku. Gdy cebula będzie już miękka, wlać 3/4 mleka, wymieszać i dalej całość ogrzewać na malutkim ogniu. W pozostałym mleku rozmieszać skrobię kukurydzianą ze szczyptą soli, wylać na patelnię, wymieszać i zestawić patelnię z ognia. Dodać gorgonzolę i mieszać, aż ser się rozpuści. Makaron odcedzić, rozłożyć na talerze i polać serowym sosem. Na wierzchu posypać posiekanym szczypiorkiem i orzechami. Podawać od razu.
e-katalog
Bezpieczne płatności
Zamów przez telefon
Darmowa wysyłka od

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?