9788365944993 Kuchenne Inspiracje - Torty i torciki - Siostra Maria
Torty i torciki to zbiór przepisów na te najwykwintniejsze i najbardziej eleganckie desery, które nie tylko wybornie smakują, ale również wspaniale się prezentują, dlatego tak chętnie podajemy je na urodzinach, ślubach, chrzcinach i innych uroczystościach.
Pieczenie i dekorowanie tortu jest trudną sztuką, jednak Siostra Maria udowadnia, że każdy może stworzyć cukiernicze arcydzieło, którym zachwyci gości. Książka zawiera zbiór przepisów na łatwe do wykonania klasyczne torty biszkoptowe z kremami, lekkie torty z bitą śmietaną i owocami, delikatne torty bezowe, torciki na zimno, torty lodowe idealne na letnie upały, a także kolorowe i wesołe torty dla dzieci.
Z pewnością zdołacie samodzielnie wykonać i udekorować słodkie dzieła, które w niczym nie ustępują tym zamawianym w cukierniach.
-------
Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!

Przepis na tort z kremem wiśniowym
Składniki:
Ciasto
• 6 jajek,
• 12 łyżek cukru,
• 6 łyżek mąki pszennej,
• 6 łyżek mąki ziemniaczanej,
• szczypta soli.
Poncz do ciasta
• ¾ szklanki wody,
• 2 łyżki cukru,
• 1 kieliszek rumu.
Krem
• 400 g świeżych lub mrożonych wiśni bez pestek,
• 500 ml śmietany kremówki,
• 5 łyżek cukru pudru,
• 2 łyżki agaru,
• 2 łyżki soku z cytryny,
• kandyzowane wiśnie, posiekane orzechy lub cukrowa posypka do dekoracji.
Wykonanie tortu z kremem wiśniowym
Przygotować ciasto. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijać ze szczyptą soli, powoli wsypując cukier, aż piana będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodawać, po jednym, żółtka. Ubitą pianę ostrożnie połączyć z mąkami. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 35–40 minut. Sprawdzić ciasto patyczkiem i jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Wystudzić je. Przygotować poncz do nasączania ciasta. Wodę zagotować z cukrem. Ostudzić i wymieszać z rumem. Przygotować krem. Wiśnie przełożyć do rondelka, wsypać 3 łyżki cukru i ogrzewać na małym ogniu, aż owoce puszczą sok i cukier się rozpuści. Następnie zmiksować owoce z sokiem cytrynowym na mus. Agar zalać 3 łyżkami wody i odstawić na kilka minut. Następnie ogrzewać na malutkim ogniu, stale mieszając, aż zgęstnieje. Gęsty agar wymieszać z musem wiśniowym i odstawić do lodówki, by mus stężał. Schłodzoną śmietanę ubijać z pozostałym cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania, dodawać porcjami mus wiśniowy. Gotowy krem odstawić do lodówki. Ostudzony biszkopt pokroić na trzy krążki. Krążki nasączać ponczem i smarować kremem (zostawić trochę kremu do dekoracji). Wierzch i boki tortu również posmarować kremem. Górę tortu ozdobić kremem, wyciskając go ze szprycy. Tort udekorować kandyzowanymi wiśniami i posypać dookoła orzechami lub posypką.

Podobne do

Promocja
Promocja
Promocja

9788363546229
23.99PLN 18.99PLN
Promocja
Promocja

9788365807236
39.99PLN 29.99PLN
Promocja

9788365807243
39.99PLN 29.99PLN

Kupujący ten produkt kupili także:

Promocja

9788365944771
9.99PLN 7.49PLN
Promocja
Promocja

9788365944115
4.99PLN 3.74PLN
e-katalog
Bezpieczne płatności
Zamów przez telefon
Darmowa wysyłka od

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?