9788363546212 Siostra Maria - Ciasta i Ciasteczka
9788363546212 Siostra Maria - Ciasta i Ciasteczka
9788363546212 Siostra Maria - Ciasta i Ciasteczka
9788363546212 Siostra Maria - Ciasta i Ciasteczka
9788363546212 Siostra Maria - Ciasta i Ciasteczka
9788363546212 Siostra Maria - Ciasta i Ciasteczka
Ciasta drożdżowe, ucierane, kruche czy biszkoptowe, babki, serniki, pierniki czy torty – kilkadziesiąt przepisów na przepyszne słodkości, bez których trudno sobie wyobrazić naszą kuchnię! Ciasta i ciasteczka Siostry Marii to kolejna z serii znakomita książka kulinarna, tym razem poświęcona recepturom na różnorodne wypieki, idealne zarówno jako deser na zwieńczenie obiadu, jak i samodzielne słodkie danie.
-------
Książki kulinarne Siostry Marii to elegancko wydana seria bogato ilustrowanych tematycznych poradników. Każda część poświęcona jest innego rodzaju potrawom – mięsnym, jarskim, rybnym czy warzywnym, osobne tomy zawierają przepisy na dania z makaronem, ziemniakami czy potrawy z grilla.
Tak bogaty i różnorodny zestaw przepisów łączy to, że nie wymagają one specjalnych umiejętności kulinarnych, a większość dań można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom siostry Marii i dołączonym do nich pięknym zdjęciom bez trudu uda się przyrządzić każdą potrawę.
Kolejne części serii nie tylko tworzą kompendium wiedzy kulinarnej, ale układają się na kuchennej półce w ekskluzywną kolekcję – to gratka dla miłośników dobrej kuchni i dobrej książki!

Przepis na mazurek kokosowy
Składniki:
Ciasto
• 500 g mąki pszennej,
• 300 g margaryny,
• 3 żółtka,
• 1 całe jajko,
• 100 g cukru pudru,
• skórka otarta z cytryny.
Masa
• 250 g wiórków kokosowych,
• 1 duża śmietana,
• 200 g cukru pudru,
• 1 laska wanilii,
• 3 białka,
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kisiel w torebce,
• sok z cytryny.
Przyrządzenie mazurka kokosowego
Ciasto:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać margarynę i posiekać ją nożem. Dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Jedną częścią ciasta wylepić blaszkę, tak by obłożyć również boki formy. Ciasto podpiec na złoty kolor w temperaturze 180°C. Drugą część ciasta można wykorzystać do innego mazurka.
Masa:
Białka ubić na sztywną pianę. Wiórki kokosowe wymieszać ze śmietaną, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Dodać pianę ubitą z białek, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Całość lekko wymieszać i wyłożyć na podpieczony placek. Zapiekać jeszcze przez kilka minut w temperaturze 180°C. Upieczony i wystudzony mazurek można dowolnie udekorować.
e-katalog
Bezpieczne płatności
Zamów przez telefon
Darmowa wysyłka od

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?