9788365222930 Siostra Maria - Dania i potrawy z drobiu
Dania i potrawy z drobiu to kolejna z serii znakomita książka zawierająca 130 przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów na łatwe w przygotowaniu potrawy z kurczaka, indyka, kaczki i gęsi, od zup poczynając poprzez rolady i pasztety – na drobiu duszonym, pieczonym i smażonym kończąc.
Mięso drobiowe zaliczane jest obok rybiego do najbardziej lekkostrawnych. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i jest dobrym źródłem wartościowego, łatwo przyswajalnego białka, zwłaszcza mięso z piersi indyków i kur. Poleca się je szczególnie osobom o wrażliwym przewodzie pokarmowym, rekonwalescentom i dzieciom. Mięso drobiowe zawiera dużo cynku, magnezu, potasu i witamin z grupy B, dzięki czemu wzmacnia nasz układ odpornościowy. Ze względu na delikatny, mało wyrazisty smak, doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, można je serwować z warzywami, ale równie dobrze smakuje z owocami.
Autorka zebrała w książce przepisy, których bazą jest mięso drobiowe. Znajdziemy tu receptury na pyszne zupy, sałatki, pasztety, rolady, klopsy i oczywiście potrawy z duszonym i pieczonym drobiem. Każdy amator dobrej kuchni z pewnością coś dla siebie wybierze.
-------
Książki kulinarne Siostry Marii to elegancko wydana seria bogato ilustrowanych tematycznych poradników. Każda część poświęcona jest innego rodzaju potrawom – mięsnym, jarskim, rybnym czy warzywnym, osobne tomy zawierają przepisy na dania z makaronem, ziemniakami czy potrawy z grilla.
Tak bogaty i różnorodny zestaw przepisów łączy to, że nie wymagają one specjalnych umiejętności kulinarnych, a większość dań można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom siostry Marii i dołączonym do nich pięknym zdjęciom bez trudu uda się przyrządzić każdą potrawę.
Kolejne części serii nie tylko tworzą kompendium wiedzy kulinarnej, ale układają się na kuchennej półce w ekskluzywną kolekcję – to gratka dla miłośników dobrej kuchni i dobrej książki!

Przepis na roladki z pieczarkami i suszonymi pomidorami
Składniki
• 2 duże piersi z kurczaka,
• 250 g pieczarek,
• 1 cebula,
• 2 ząbki czosnku,
• kilka suszonych pomidorów z zalewy,
• 2 łyżki masła,
• sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku,
• olej do smażenia.
Przyrządzenie roladek z pieczarkami i suszonymi pomidorami
Piersi z kurczaka rozkroić na plastry i lekko rozbić tłuczkiem. Każdy plaster oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, umyć i poszatkować. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plastry. Suszone pomidory pociąć na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać trochę oleju i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem, dodać pokrojone pieczarki, posolić, popieprzyć i smażyć, aż grzyby będą miękkie. Do pieczarek dodać pokrojone suszone pomidory, wymieszać i odstawić patelnię z ognia. Usmażone pieczarki rozłożyć na płatach mięsa. Mięso zwijać w roladki i każdą roladkę obwiązać bawełnianą nicią lub spiąć wykałaczkami. W dużym rondlu rozgrzać trochę oleju. Obsmażyć na nim roladki z każdej strony, a następnie podlać je niewielką ilością wody, wrzucić 2 łyżki masła, przykryć i dusić około 30 minut. Gotowe wyjąć na talerze i podawać.
e-katalog
Bezpieczne płatności
Zamów przez telefon
Darmowa wysyłka od

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?