9788363546243 Siostra Maria - Przepisy Na Pyszne Mięsa
9788363546243 Siostra Maria - Przepisy Na Pyszne Mięsa
9788363546243 Siostra Maria - Przepisy Na Pyszne Mięsa
9788363546243 Siostra Maria - Przepisy Na Pyszne Mięsa
9788363546243 Siostra Maria - Przepisy Na Pyszne Mięsa
Przepisy na pyszne mięsa, kolejna znakomita książka z serii, to zbiór przepisów na najpopularniejsze dania z drobiu, wołowiny, wieprzowiny i dziczyzny, idealne na powszedni lub odświętny obiad, kameralne spotkanie w gronie bliskich czy uroczyste przyjęcie. To wspaniały prezent dla miłośników dobrej kuchni, prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie, a zarazem źródło nowych inspiracji – autorka proponuje dania nie tylko tradycyjnej polskiej kuchni, lecz i te, które trafiły do nas z innych regionów.
Mięso stanowi ważny składnik diety, trudno wyobrazić sobie nasz jadłospis bez kotletów schabowych, sznycli, klopsików, pieczonych kurcząt, aromatycznych rolad, pasztetów czy pieczeni. Obok najpopularniejszych rodzimych znajdziemy też receptury na wołowinę po burgundzku, cielęcinę po florencku, węgierskie leczo czy sznycel po wiedeńsku – autorka zaproponowała blisko 170 dań, których bazą jest mięso, dodatkowo znajdziemy receptury na rozmaite sosy czy domową musztardę. Każdy amator mięsnej diety znajdzie w poradniku z pewnością coś dla siebie.
-------
Książki kulinarne Siostry Marii to elegancko wydana seria bogato ilustrowanych tematycznych poradników. Każda część poświęcona jest innego rodzaju potrawom – mięsnym, jarskim, rybnym czy warzywnym, osobne tomy zawierają przepisy na dania z makaronem, ziemniakami czy potrawy z grilla.
Tak bogaty i różnorodny zestaw przepisów łączy to, że nie wymagają one specjalnych umiejętności kulinarnych, a większość dań można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom siostry Marii i dołączonym do nich pięknym zdjęciom bez trudu uda się przyrządzić każdą potrawę.
Kolejne części serii nie tylko tworzą kompendium wiedzy kulinarnej, ale układają się na kuchennej półce w ekskluzywną kolekcję – to gratka dla miłośników dobrej kuchni i dobrej książki!

Przepis na schab nadziewany suszonymi śliwkami
Składniki
• 1⅓ kg schabu bez kości,
• 200 g suszonych śliwek,
• ½ szklanki wytrawnego białego wina,
• 3 łyżki masła,
• 1 łyżka oliwy kilka gałązek natki pietruszki,
• 1 liść laurowy,
• 1 gałązka tymianku,
• 1 łyżka mąki pszennej,
• 2 szklanki bulionu,
• z kostki rosołowej pieprz szczypta soli.
Przyrządzenie schabu nadziewanego suszonymi śliwkami
Bulion z kostki przelać do garnuszka, dodać śliwki i gotować pod przykryciem przez 20 minut. Śliwki odsączyć i większą część z nich zalać winem na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie je odsączyć, zachowując wino do sosu. Ponacinać schab wzdłuż tak, by powstały swojego rodzaju kieszonki. Włożyć w nie nasączone winem śliwki. Oprószyć całość solą, pieprzem i mąką. Rozgrzać nieco oliwy i masła w dużym garnku, zrumienić mięso ze wszystkich stron. Podlać kilkoma łyżkami bulionu i dusić pod przykryciem na małym ogniu razem z wiązką liścia laurowego, natki pietruszki i gałązki tymianku. Uzupełniać wygotowany sos bulionem, nie zdejmować z ognia przez 40 minut. Dodać do mięsa pozostałe śliwki i resztę bulionu. Dusić przez kolejne 40 minut, aż mięso stanie się miękkie.

Podobne do

Promocja
Promocja
Promocja
Promocja

9788365807793
37.99PLN 29.99PLN
Promocja

9788365222930
23.99PLN 18.99PLN

Kupujący ten produkt kupili także:

Promocja

9788365222701
23.99PLN 18.99PLN
Promocja

9788363546267
23.99PLN 18.99PLN
Promocja
e-katalog
Bezpieczne płatności
Zamów przez telefon
Darmowa wysyłka od

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?