9788365944870 Smaczna Kuchnia - Komplet 5 Książek
9788365944870 Smaczna Kuchnia - Komplet 5 Książek
9788365944870 Smaczna Kuchnia - Komplet 5 Książek
9788365944870 Smaczna Kuchnia - Komplet 5 Książek
9788365944870 Smaczna Kuchnia - Komplet 5 Książek
9788365944870 Smaczna Kuchnia - Komplet 5 Książek
9788365944870 Smaczna Kuchnia - Komplet 5 Książek
Zestaw pięknie wydanych poradników kulinarnych, doskonały także na prezent, w kolekcjonerskim pakiecie: cztery książki z serii Smaczna kuchnia plus w gratisie 365 dni w ogrodzie i na działce w eleganckim ekspozytorze.
Serię Smaczna kuchnia, zbiór pomysłów na różnorodne potrawy, polecamy każdemu, kto choć trochę interesuje się kulinariami. W pięknie wydanych poradnikach znajdziecie Państwo zarówno przepisy z tradycyjnej polskiej kuchni, jak i te, które mają swoje źródła w innych kulturach i zakątkach świata. Gotowanie ze Smaczną kuchnią zadowoli nawet najbardziej wybredne gusta i podniebienia – kulinarnych eksperymentatorów i zwolenników tradycyjnej kuchni. Dzięki dokładnym opisom i wskazówkom każdą potrawę na pewno uda się przyrządzić.
Natomiast 365 dni w ogrodzie i na działce to przystępny, bogato zilustrowany poradnik z informacjami dotyczącymi projektowania, zakładania i pielęgnacji wymarzonego ogrodu.

Smaczna Kuchnia – Domowe wyroby

Domowe wyroby to przede wszystkim tradycyjne polskie przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, znajdziemy tu jednak także inspiracje kulinarne z innych kultur.
Książka podzielona jest na 6 rozdziałów, w których zebrano przepisy na wędzonki, pasztety i smarowidła do kanapek, pieczenie na ciepło i na zimno, rolady, mięsa panierowane i szaszłyki oraz zalewy i marynaty.
Mięsa i wędliny przygotowywane w domu zyskują coraz większą popularność – bazują na naturalnych składnikach, są zdrowsze, pozbawione chemii, która dodawana jest do sklepowych wyrobów, ponadto można je doprawiać według własnych upodobań. Wychodząc naprzeciw rosnącemu zainteresowaniu zebraliśmy przepisy na różnorodne wędzone mięsa oraz ryby, pieczone szynki i nadziewane rolady, które można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno, na domowej produkcji kiełbasy, parówki i kaszanki, sporo miejsca poświęciliśmy także domowym pastom, smarowidłom i pasztetom, które można łatwo i szybko przygotować, a w chłodnym miejscu przechowywać nawet przez kilka dni.

Smaczna kuchnia – Dania z patelni

Patelnia to jedno z podstawowych naczyń w kuchni. Można na niej smażyć kotlety, piec naleśniki, grillować ryby, dusić warzywa czy przyrządzać jajecznicę – jedynie od naszej kreatywności zależy, czy wykorzystamy możliwości, jakie oferuje to proste naczynie.
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów patelni, pamiętajmy jednak, że nawet ta tradycyjna spełni swoją rolę i pozwoli na przygotowanie większości dań – jest bowiem jednym z najbardziej uniwersalnych sprzętów na wyposażeniu kuchni.
Autorka postanowiła poświęcić daniom z patelni oddzielną książkę i zebrała w niej imponująco wiele przepisów: od typowych warzyw z patelni poprzez makarony, ryże, kasze, smażone, pieczone i duszone mięsa oraz ryby na plackach i omletach kończąc. Większość z proponowanych potraw może stanowić samodzielny, wartościowy posiłek. Ich dodatkową zaletą jest również to, iż są bardzo proste, a ich przygotowanie nie wymaga żadnych szczególnych umiejętności.

Smaczna Kuchnia – Kasza i ryż

W książce zamieszczono 100 rozmaitych przepisów na potrawy z kaszy i ponad 30 na dania z ryżu.
Kasza, bezcenne źródło węglowodanów, błonnika, witamin i składników mineralnych, panowała przez stulecia na polskich stołach, dopiero kiedy wiek XX przyniósł modę na ziemniaki i produkty mączne – zaczęła znikać z naszej diety. Na szczęście, wraz z modą na zdrowe odżywianie, coraz częściej i ona pojawia się w jadłospisie. Kasza gryczana, jaglana, perłowa, kukurydziana, pęczak wracają do łask, a z nimi – sporo nowych, często sprowadzonych z odległych regionów, jak kasza bulgar, kuskus, quinoa czy amarantus.
Ryż jest podstawą pożywienia dużej części ludności na świecie. Wyróżniamy ok.800 jego odmian, które różnią się kształtem ziaren, kolorem, smakiem, stopniem oczyszczenia i wartościami odżywczymi – w Polsce można obecnie kupić wiele jego gatunków. Ryż jest doskonałym źródłem węglowodanów złożonych – czyli źródłem energii, a także witamin, takich jak witaminy z grupy B czy witamina E, błonnika, potasu, magnezu, żelaza i cynku oraz niezwykle wartościowego białka. Ryż jest naturalnie bezglutenowy, lekkostrawny i ma niski indeks glikemiczny, dzięki temu jest polecany osobom chorym na cukrzycę i tym, które chcą stracić na wadze.
Kaszę i ryż warto więc wprowadzić do codziennej diety, szczególnie, że nie tylko dostarczają niezbędnych składników odżywczych, zapobiegają chorobom, a nawet leczą, ale dają nieskończenie wiele możliwości kulinarnych! Zupy i kotlety, sałatki i zapiekanki, naleśniki i pieczenie, wytrawne i na słodko, z mięsem i z warzywami, jako danie główne i jako deser – na bazie tych prostych i powszechnie dostępnych składników można wyczarować wiele pysznych dań i jedynie od naszej wyobraźni zależy, czy w pełni wykorzystamy ich potencjał.

Smaczna Kuchnia – Szybko i prosto

Szybko i prosto to niemal 130 pomysłów na smaczne i zdrowe posiłki, których przygotowanie zajmuje niewiele czasu i nie wymaga szczególnych umiejętności ani wyszukanych produktów.
Zabiegani coraz bardziej cenimy swój czas, dlatego chętnie sięgamy po przepisy na szybkie i proste dania. Nasze propozycje wychodzą naprzeciw tej potrzebie: w książce znajdziecie Państwo receptury na naleśniki, omlety, tarty, gofry, tortille i wiele wiele innych nieskomplikowanych posiłków – wytrawne lub na słodko, mięsne lub wegetariańskie, wysokokaloryczne lub fit. Większość dań może stanowić zarówno smaczną i wartościową przekąskę, jak i samodzielny posiłek.

365 dni w ogrodzie i na działce - gratis 

365 dni w ogrodzie i na działce w przestępny sposób wprowadza w świat ogrodów. Rozdział pierwszy zaczyna się od omówienia zasad projektowania ogrodów. Przeczytamy w nim także o różnych rodzajach gleby oraz sposobach cięcia i rozmnażania roślin. W rozdziale drugim poznamy potrzebne narzędzia, środki ochrony roślin i nawozy, metody odchwaszczania, jak również porady dotyczące właściwego gospodarowania wodą. Omówiony w rozdziale trzecim kalendarz prac ogrodniczych, pozwoli zaplanować wszelkie działania, aby nasze wysiłki przyniosły spodziewane efekty. W rozdziale czwartym poznamy warzywa i zioła, które możemy uprawiać na działce. Szczególne miejsce zajmuje w nim stosowanie połodozmianu. Z rozdziału piątego dowiemy się, jak dbać o drzewa i krzewy owocowe oraz uprawiać owoce jagodowe. Rozdział szósty opisuje ogród kwiatowy. Podpowiada, jakich warunków potrzebują różne gatunki kwiatów, a Czytelnicy, którzy nie dysponują własnym ogródkiem, dowiedzą się, jakie rośliny można uprawiać na balkonie, a jakie na domowych parapetach. Rozdział siódmy zawiera wykaz najpopularniejszych gatunków roślin ogrodowych.
Uzupełnieniem jest słowniczek wyjaśniający najważniejsze pojęcia związane z ogrodnictwem. Korzystanie ułatwiają też znajdujące się na końcu indeksy: indeks alfabetyczny oraz indeks nazw łacińskich. Zawarta w tej książce wiedza teoretyczna, w połączeniu z poradami praktycznymi, zdjęciami i tabelami, z pewnością będzie pomocna dla każdego, kto postanowi spełnić marzenia o własnym ogrodzie.
e-katalog
Bezpieczne płatności
Zamów przez telefon
Darmowa wysyłka od

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?