9788365807250 Smaczna Kuchnia - Szybko i prosto
ISBN:978-83-65807-25-0
Ilość stron:280
Oprawa:Twarda
Format:210 x 210 mm
Udostępnij:
Seria książek „Smaczna Kuchnia” zawiera zbiór wspaniałych przepisów na pyszne i łatwe do przygotowania potrawy, mające swoje źródła w różnych kulturach i zakątkach świata. „Szybko i prosto” proponuje zarówno tradycyjne polskie placki, naleśniki, zapiekanki, jak i wkradające się przebojem do naszych kuchni frittaty, tortille czy quiche. Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie.
-----------
W dzisiejszych czasach, kiedy mamy coraz mniej czasu na przygotowywanie jedzenia w domu, dużo chętniej sięgamy po przepisy na łatwe dania, które są nie tylko smaczne i zdrowe, ale które również można szybko przygotować. Wychodząc tym oczekiwaniom naprzeciw, w książce zostały zgromadzone przepisy na proste dania i przekąski, jak: tarty, quiche'e, tosty, placki, omlety, tortille, frittaty i to zarówno w wersji na słono, jak i na słodko.
Większość z proponowanych dań może stanowić samodzielny posiłek. Ich dodatkową zaletą jest również fakt, że składniki potrzebne do ich przygotowania z pewnością znajdzie się w każdej domowej spiżarni. 
W tej książce każdy najdzie coś dla siebie - zarówno smakosze warzywnych tart i quiche'ów, jak i fani omletów oraz placków.

Tarta z serem i pieczarkami
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 400g pieczarek,
- 1 cebula,
- 250g sera pleśniowego typu lazur,
- 1 szklanka śmietany,
- 2 jajka,
- 150g żółtego sera,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- sól, pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Przygotowanie, wykonanie tarty z serem i pieczarkami
Pieczarki oczyścić i umyć. Małe egzemplarze zostawić w całości , w większe - pokroić w plasterki. Kilka pieczarek odłożyć do dekoracji. Natkę pietruszki opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć na ręczniku papierowym i posiekać. 
Cebulę obrać, umyć i posiekać. Ser pleśniowy drobno pokroić lub pokruszyć. Żółty ser zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać trochę oleju i zeszklić na nim cebulę. Dodać pieczarki, doprawić je solą oraz pieprzem i smażyć, aż zmiękną i odparuje z nich woda. Usmażone odstawić z ognia. Przestudzić i dodać do nich ser pleśniowy i 3/4 natki pietruszki. Wymieszać.
Ciastem wyłożyć formę do tart. Na cieście rozłożyć pieczarki z serem i polać je śmietanowo-jajecznym sosem. Posypać startym serem i udekorować odłożonymi pieczarkami. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać około 30 minut. Przed podaniem posypać pozostałą natką pietruszki.
e-katalog
Bezpieczne płatności
Zamów przez telefon
Darmowa wysyłka od

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?