9788365944252
W książce Kuchenne Inspiracje Śniadania i kolacje Siostry Marii zebrane zostały przepisy na proste i nieskomplikowane potrawy, które można przygotować, w zależności od upodobań i czasu, zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Oprócz typowych szybkich dań typu płatki i owsianki, które najczęściej serwowane są na śniadanie, znajdują się w niej przepisy na smaczne placki, szybkie naleśniki, kolorowe kanapki oraz dania na ciepło, które świetnie sprawdzą się na rodzinnych kolacjach.
Powszechnie wiadomo, że śniadanie jest ważnym posiłkiem zapewniającym nam dobry start każdego dnia, a jednak z powodu pośpiechu często je pomijamy. To błąd, bo właściwe śniadanie to podstawa naszego dobrego samopoczucia. 
Także kolacja jest w dzisiejszym świecie ważna, bo często jest to jedyny moment, kiedy rodzina w dzień powszedni może spotkać się razem przy posiłku. Warto więc poświęcić trochę czasu na przygotowanie śniadań oraz kolacji. 
W książce zebrane zostały przepisy na proste i nieskomplikowane potrawy, które można przygotować, w zależności od upodobań i czasu, zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Oprócz typowych szybkich dań typu płatki i owsianki, które najczęściej serwowane są na śniadanie, znajdują się w niej przepisy na smaczne placki, szybkie naleśniki, kolorowe kanapki i pasty do nich. Sporo miejsca zajmują też pomysły na dania na ciepło, które świetnie sprawdzają się na rodzinnych kolacjach. 

Szakszuka z mozzarellą
Składniki:
spód
- 4 jajka,
- 250g pokrojonych pomidorów z puszki,
- 1 kulka mozzarelli,
- 1 mała cebula.
- sól, pieprz, bazylia do smaku,
- natka pietruszki do posypania,
- masło do smażenia. 
Szakszuka - to popularna potrawa w kuchni izraelskiej, marokańskiej, egipskiej i tunezyjskiej. Nazwa pochodzi od słowa ,,shak-shouka", co dosłownie oznacza ,,bałagan". Podstawą tej potrawy są jajka gotowane w pomidorach z aromatycznymi dodatkami i przyprawami. Świetnie sprawdzi się jako sycące śniadanie lub pyszna kolacja
Przyrządzenie, wykonanie szakszuki z mozzarellą
Mozarellę pokroić w plasterki. Cebulę obrać, umyć i posiekać. Na patelni stopić trochę masła i zeszklić na nim cebulę. Dodać pomidory z puszki, doprawić je solą, pieprzem i bazylią. Dusić na średnim ogniu około minuty. Następnie ułożyć na pomidorach plasterki mozarelli i wbić jajka. Oprószyć je solą i smażyć  całość, aż mozzarella się rozpuści, a jajka zetną. Można na chwilę  przykryć patelnię pokrywką, by przyspieszyć proces. 
Gotową szakszukę udekorować natką pietruszki i od razu podawać, np. z pieczywem tostowym. 

e-katalog
Bezpieczne płatności
Zamów przez telefon
Darmowa wysyłka od

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?