9788365807649 Kuchenne Inspiracje - Desery i dania na słodko - Siostra Maria
Desery i dania na słodko, znakomita książka z przepisami na domowe desery, które mogą być nie tylko smaczną przekąską czy dodatkiem do rodzinnego obiadu, ale również ozdobą przyjęcia.
Deser – z francuskiego desservir, czyli sprzątać (ze stołu) – jest podawany na zakończenie posiłku jako jego słodkie zwieńczenie; może być serwowany na zimno (np. krem, lód, galaretka), na ciepło (np. suflet, budyń, naleśnik), może być też wypieczony, np. tarta. Deser to również doskonałe samodzielne danie serwowane do kawy czy herbaty. Trudno sobie wyobrazić bez deseru jakąkolwiek uroczystość czy spotkanie w gronie przyjaciół.
W książce zamieszczono 50 sprawdzonych przepisów na słodkości – poczynając od niewielkich smakołyków podawanych w pucharkach poprzez lody, sorbety i serniczki na zimno na efektownych, ale nadzwyczaj prostych do wykonania, „tortach” naleśnikowych kończąc. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, zarówno wielbiciele lekkich owocowych przekąsek, jak i ci, którzy wolą kaloryczne słodycze. A ponieważ desery zazwyczaj wprawiają nas w dobry nastrój, warto poświęcić trochę czasu na ich przygotowanie. A zatem do dzieła i smacznego!
-------
Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!

Przepis na praliny orzechowe w polewie czekoladowej
Składniki:
• 100 g herbatników,
• 2 łyżki posiekanych dowolnych orzechów,
• ½ kostki masła,
• 2 łyżki kakao lub czekolady w proszku,
• 1 olejek rumowy lub 2 łyżeczki rumu w wersji dla dorosłych,
• 1 polewa czekoladowa lub tabliczka czekolady,
• dowolne posypki do dekoracji.
Wykonanie pralin orzechowych w polewie czekoladowej
Herbatniki dokładnie pokruszyć. Można je zetrzeć na tarce. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać kakao i pokruszone herbatniki. Dalej ucierać, a pod koniec wlewać po kropli olejek rumowy lub rum. Robić to ostrożnie, by masa się nie zważyła. Utartą masę wymieszać z orzechami i wstawić na trochę do lodówki, by lekko zgęstniała. W tym czasie przygotować polewę według przepisu na opakowaniu lub stopić czekoladę w kąpieli wodnej. Z ochłodzonej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, zanurzać je w czekoladzie lub polewać polewą i dowolnie ozdabiać (posypką, cukrowymi kwiatuszkami, wiórkami kokosowymi). Gotowe kulki wstawić jeszcze do lodówki, by dobrze się schłodziły, a czekolada zastygła. Praliny serwować natychmiast po wyjęciu z lodówki – wtedy są najlepsze.

Podobne do

Promocja

9788365807250
39.99PLN 29.99PLN
Promocja

9788363546915
23.99PLN 18.99PLN
Promocja
Promocja

9788365222978
23.99PLN 18.99PLN
Promocja

9788363546243
23.99PLN 18.99PLN

Kupujący ten produkt kupili także:

e-katalog
Bezpieczne płatności
Zamów przez telefon
Darmowa wysyłka od

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?