9788365807724 Kuchenne inspiracje - Potrawy z makaronem - Siostra Maria
Potrawy z makaronem to zbiór sprawdzonych receptur na wartościowe, lubiane i łatwe do przygotowania potrawy: od przepisów na domowy makaron poprzez makaronowe dania z warzywami, mięsem, rybami, owocami morza – po owocowe i słodkie potrawy makaronowe.
Makaron, jedno z podstawowych dań kuchni włoskiej, które od dawna gości również na polskich stołach, to smaczny produkt o wszechstronnym zastosowaniu, wykorzystywany do zup (trudno sobie bez niego wyobrazić rosół!), jako dodatek do dań obiadowych, a także jako samodzielny, pełnowartościowy posiłek. Świetnie komponuje się z mięsem, warzywami, rybami, owocami morza, a także owocami i bakaliami.
Na rynku dostępny jest duży wybór makaronów, wśród nich są kolorowe – zielony (szpinakowy), czerwony (z sokiem buraków), czarny (z barwnikiem kałamarnic) czy brązowy (z mąki pełnoziarnistej lub razowej), bez trudu znajdziemy też makaron bezglutenowy (sojowy, ryżowy, kukurydziany), a dla łasuchów jest nawet czekoladowy! Bogactwo kolorów, kształtów oraz rodzajów inspiruje i pozwala na przygotowanie przeróżnych potraw – w książce znajdziemy blisko pięćdziesiąt inspirujących przepisów!
-------
Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!

Przepis na makaron ze smażonym łososiem
Składniki:
• 300 g makaronu spaghetti,
• 600 g świeżego fileta z łososia,
• 1 garść szpinaku,
• 2 ząbki czosnku,
• 3 łyżki masła,
• sól, pieprz do smaku,
• olej do smażenia,
• koperek do dekoracji.
Wykonanie makaronu ze smażonym łososiem
Łososia umyć, osuszyć i podzielić na cztery porcje. Każdą oprószyć solą oraz pieprzem. Rybę odłożyć na chwilę do lodówki. Szpinak dokładnie umyć, usunąć ogonki, a liście drobno pokroić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na głębokiej patelni stopić masło i zeszklić na nim czosnek. Dodać szpinak, doprawić go do smaku solą oraz pieprzem i dusić kilka minut. Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i odcedzić. Do szpinaku przełożyć ugotowany makaron i dokładnie go z nim wymieszać. Łososia usmażyć na drugiej patelni. Na talerze wykładać makaron ze szpinakiem, a na nim układać po porcji łososia. Rybę udekorować gałązkami koperku i od razu podawać.
e-katalog
Bezpieczne płatności
Zamów przez telefon
Darmowa wysyłka od

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?