9788365807540 Kuchenne Inspiracje  - Dania bez glutenu - Siostra Maria
Potrawy z ziemniaków Siostry Marii to kolejna z serii znakomita książka zawierająca sprawdzone przepisy na lubiane i łatwe do przygotowania potrawy z ziemniaków: od opiekanych kartofelków zaczynając, poprzez uwielbiane przez dzieci frytki, kopytka, różnego rodzaju kluseczki, na zapiekankach i sałatkach kończąc.
------------------
Ziemniak to najpopularniejsze w Polsce warzywo i jednocześnie podstawowy składnik codziennej diety wielu Polaków. Ta niepozorna bulwa, często przez nas niedoceniona, pod względem kulinarnym jest niezwykle wszechstronna. Można ją spożywać samą po ugotowaniu, upieczeniu lub usmażeniu. Jest też podstawą wielu dań: kopytek, pyz, knedli, kartaczy, klusek, placków i zapiekanek. Poza tym doskonale komponuje się z każdym rodzajem mięsa, rybami oraz innymi warzywami, a ze względu na swój delikatny, niezbyt wyrazisty smak doskonale łączy się z ziołami i przyprawami. Dziś trudno sobie wyobrazić kuchnię bez tego warzywa. Dlatego autorka postanowiła ziemniakowi poświęcić nieco więcej uwagi i w jednej książce zebrać przepisy, których podstawą jest właśnie to wspaniałe warzywo. Od prostych przepisów na ziemniaki, które można wykorzystać jako dodatek do drugich dań, następnie autorka proponuje różnego rodzaju ziemniaczane zapiekanki, dania z patelni, zupy, sałatki, na tradycyjnych ziemniaczanych plackach i kluskach kończąc. Przepisy są proste i nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu zwolenników.

Sałatka ziemniaczana z ziołami
Składniki:
- 1kg młodych ziemniaków,
- 1 czerwona cebula,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego,
- sól, pieprz, cukier do smaku.
Przyrządzenie, wykonanie sałatki ziemniaczanej z ziołami
Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, lekko ostudzić i pokroić na połówki lub ćwiartki. Przełożyć do miski. Cebulę obrać i posiekać. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym i posiekać. 
Do ziemniaków dodać cebulę, posypać całość ziołami prowansalskimi i natką pietruszki. Wymieszać składniki. Oliwę wymieszać z octem, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotowym sosem polać ziemniaki, wymieszać i odstawić sałatkę na 30 minut, by smaki się przegryzły. Sałatka doskonale pasuje do grillowanego mięsa. 

Podobne do

Kupujący ten produkt kupili także:

Nowość

9788364859496
4.99PLN

9788365222107
4.99PLN
e-katalog
Bezpieczne płatności
Zamów przez telefon
Darmowa wysyłka od

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?