9788365807588 Kuchenne Inspiracje  - Dania bez glutenu - Siostra Maria
Rodzinne obiady to książka zawierająca wiele sprawdzonych i łatwych do przygotowania przepisów. Zostały one tak ułożone, by tworzyć gotowe zestawy obiadowe. Dzięki temu łatwiej będzie można zaplanować menu na rodzinny obiad. Zestawy są bardzo różnorodne: od jarskich, poprzez rybne, na klasycznych mięsnych kończąc.
Wspólne zasiadanie do niedzielnego obiadu jest głęboko wpisane w tradycję polskiej gościnności i pozostaje niezastąpionym sposobem umacniania rodzinnych i przyjacielskich więzi. Spożywanie pysznych, pięknie podanych dań podkreśla uroczysty charakter spotkań. Książka zawiera zestawy obiadowe. Każdy składa się z przystawki, zupy, drugiego dania, jarzynki lub surówki, ciasta lub deseru oraz bezalkoholowego ciepłego lub zimnego napoju. 
Wśród proponowanych dań są potrawy z mięsem, rybą oraz wegetariańskie, bardzo duży wybór dań z warzyw i owoców, kluski, puree i ziemniaki, zapiekanki i tarty, zupy czyste, zabielane i kremy. Osoby hołdujące tradycji będą się cieszyć staropolskim bigosem, flakami i pieczoną gęsią, poszukujący nowinek - bruschettą czy czipsami z batatów. Zapracowani znajdą potrawy do wykonania dosłownie kilku minut, a czerpiący przyjemność z gotowania takie, na których przygotowanie potrzeba zdecydowanie więcej czasu. Wszystkie potrawy dadzą się bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów.

Carpaccio z wołowiny
Składniki:
- 200g polędwicy wołowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek 
- garść rukoli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100g parmezanu 
- sól i pieprz czarny grubo mielony do smaku
Wykonanie carpaccio z wołowiny
Przeznaczoną na carpaccio wołowinę umyć, osuszyć i włożyć na godzinę do zamrażalki. W niskiej temperaturze mięso zesztywnieje. Wyjąć je z zamrażarki i pokroić w bardzo cienkie plastry. Oliwę z oliwek połączyć z sokiem z cytryny i posmarować mięso. Całość przyprawić solą i pieprzem. Tak przygotowane plastry wołowiny ułożyć na talerzu - plastry powinny zachodzić na siebie. Posypać grubo mielonym pieprzem, skropić oliwą. Na wierzchu ułożyć listki rukoli i pokruszyć lub zetrzeć parmezan.

Podobne do

Kupujący ten produkt kupili także:

9788365222602
11.99PLN
Nowość
Bestseller

9788365944580
14.99PLN
e-katalog
Bezpieczne płatności
Zamów przez telefon
Darmowa wysyłka od

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?