9788365944993 Kuchenne Inspiracje - Torty i torciki - Siostra Maria

Tort to najwykwintniejszy i najbardziej elegancki deser podawany na wielu różnych uroczystościach. Pieczenie i dekorowanie go jest trudną sztuką, jednak książka Torty i torciki Siostry Marii udowadnia, że każdy może stworzyć cukiernicze arcydzieło, którym zachwyci bliskich. Zawiera bowiem zbiór przepisów na łatwe do wykonania torty: bezowe, biszkoptowe z kremami, śmietanowe z owocami, a nawet lodowe, które z pewnością zdołacie wykonać i udekorować sami. Tortów i torcików nie może zabraknąć w Twoim domu!
Torty powszechnie uważane są za najwykwintniejszy i najbardziej elegancki deser. Nie tylko wybornie smakują, ale również wspaniale się prezentują, dlatego tak chętnie podawane są na różnego rodzaju uroczystościach: urodzinach, ślubach, chrzcinach i innych rodzinnych świętach. 
Choć pieczenie tortów wydaje się być trudną sztuką kulinarną, to pragnę zapewnić, że w domowych warunkach każda gospodyni jest w stanie przygotować tort, który zachwyci wszystkich domowników i zaproszonych gości. W naszej książce zamieszczone zostały przepisy na torty i torciki łatwe do wykonania, a w niczym nie ustępujące tym zamawianym w cukierniach. Do ich przygotowania wystarczą jedynie odrobina cierpliwości i trochę wolnego czasu. Przepisy na torty zostały pogrupowane tak, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Są klasyczne torty biszkoptowe z kremami, lekkie torty z bitą śmietaną i owocami, delikatne torty bezowe, torciki na zimno, torty lodowe idealne na letnie upały, a także kolorowe i wesołe torty dla dzieci.

Tort orzechowy z bitą śmietaną
Składniki:
- 6 jajek,
- 3/4 szklanki mąki tortowej,
- 1 szklanka cukru,
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 500 ml śmietany kremówki,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 opakowania fiksu do śmietany,
- 1 słoik powideł wiśniowych.
Przyrządzenie, wykonanie tortu orzechowego z bitą śmietaną
Przygotować ciasto. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijać ze szczyptą soli, powoli wsypując cukier, aż piana będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodawać, po jednym, żółtka.
Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Ubitą pianę ostrożnie połączyć z mąką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35-40 minut. Sprawdzić ciasto patyczkiem i jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Wystudzić je.
Śmietanę kremówkę dobrze schłodzić w lodówce. Przelać ją do naczynia i zacząć ubijać. W trakcie ubijania stopniowo dosypywać cukier i fiks. Ubitą na sztywno śmietanę odstawić do lodówki.
Wystudzony biszkopt przekroić na trzy krążki. Krążki smarować, powidłami wiśniowymi i bitą śmietaną. Układać jeden na drugim. Wierzch i boki tortu również posmarować śmietaną. Dowolnie udekorować.

e-katalog
Bezpieczne płatności
Zamów przez telefon
Darmowa wysyłka od

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?