9788365807632 Kuchenne Inspiracje - Zioła w kuchni - Siostra Maria
9788365807632 Kuchenne Inspiracje - Zioła w kuchni - Siostra Maria
9788365807632 Kuchenne Inspiracje - Zioła w kuchni - Siostra Maria rewers
9788365807632
Zioła Siostry Marii to unikatowa pozycja, która jest połączeniem zielnika i książki kucharskiej. Znajdziecie w niej pięknie ilustrowane opisy kilkunastu najczęściej spotykanych ziół, a obok – sprawdzone receptury na różnego rodzaju domowe kuracje i pyszne dania z wykorzystaniem tego naturalnego dobrodziejstwa. Prawdziwa skarbnica wiedzy przekazywanej z pokolenia na pokolenie!
Zioła, dzisiaj nieco zapomniane, towarzyszyły ludziom od pokoleń. Używano ich jako surowca leczniczego, naturalnych kosmetyków oraz dodatków kulinarnych. Warto zdać sobie sprawę z tego, że zioła to nie tylko dostępne w sklepach i na targach aromatyczne rośliny pochodzące z zamorskich krain, popularne herbatki i mieszanki, ale także przyprawy codziennie obecne w naszej kuchni – tymianek, lubczyk, mięta.

Ziołowe filety rybne z pomidorami
Składniki:
- 800g filetów rybnych,
- sok 1/2 cytryny,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2-3 łyżki masła klarowanego,
- 5 pomidorów,
- 1 duży pęczek bazylii,
- 1 łyżka startego parmezanu,
- 1/4 szklanki oliwy lub oleju,
- sól, pieprz do smaku.
Przyrządzenie, wykonanie ziołowych filetów rybnych z pomidorami
Filety rybne umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem, posolić i skropić sokiem z cytryny. Cebule i czosnek obrać i umyć. Cebule posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę, a miąższ pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło klarowane i usmażyć na nim rybę. Wyjąć ją na półmisek, a tłuszcz ze smażenia zachować.
Bazylię umyć, osuszyć i porwać ją na kawałeczki. Zmiksować razem z oliwą, parmezanem i połową czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Rybę posmarować pastą bazyliową. 
Na tłuszczu pozostałym ze smażenia poddusić resztę czosnku, cebulę i pomidory. Doprawić i podawać na talerzu z rybą.
---------------------
Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!
e-katalog
Bezpieczne płatności
Zamów przez telefon
Darmowa wysyłka od

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?