9788365807632 Kuchenne Inspiracje - Zioła w kuchni - Siostra Maria
9788365807632 Kuchenne Inspiracje - Zioła w kuchni - Siostra Maria
9788365807632 Kuchenne Inspiracje - Zioła w kuchni - Siostra Maria - rewers
Zioła Siostry Marii to unikatowa pozycja, która jest połączeniem zielnika i książki kucharskiej. Znajdziecie w niej pięknie ilustrowane opisy kilkunastu najczęściej spotykanych ziół, a obok – sprawdzone receptury na różnego rodzaju domowe kuracje i pyszne dania z wykorzystaniem tego naturalnego dobrodziejstwa. Prawdziwa skarbnica wiedzy przekazywanej z pokolenia na pokolenie!
Zioła, dzisiaj nieco zapomniane, towarzyszyły ludziom od pokoleń. Używano ich jako surowca leczniczego, naturalnych kosmetyków oraz dodatków kulinarnych. Warto zdać sobie sprawę z tego, że zioła to nie tylko dostępne w sklepach i na targach aromatyczne rośliny pochodzące z zamorskich krain, popularne herbatki i mieszanki, ale także przyprawy codziennie obecne w naszej kuchni – tymianek, lubczyk, mięta.
Doskonałe kompendium wiedzy o tym, jak wykorzystać niezwykłe właściwości „zwykłych” produktów!
-------
Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!

Lubczyk ogrodowy
łac. Levisticum officinale. Wysoka (dorastająca do 1,5 m) wieloletnia roślina, wytwarzająca podobne do selera liście i zielonożółte kwiaty. Charakteryzuje się silnym zapachem. Powszechnie spotykana jest wśród upraw ziołowych, w stanie dzikim występuje na południu Europy i w części Azji.
Surowiec: nasiona, kłącza, liście, korzenie.
Zbiór: łodygi − przed kwitnieniem, nasiona – późnym latem.
Suszenie: łodygi z liśćmi powiesić w suchym, przewiewnym, ciepłym i zacienionym miejscu (można też zamrażać); główki nasienne powiesić w papierowych torbach lub za łodygi nad rozłożoną ściereczką.
Zastosowanie: wewnętrzne, zewnętrzne; medycyna, kulinaria.
Działanie: przeciwgrzybicze, przeciwbólowe przy kłopotach z żołądkiem, przy kolce, niestrawności, wzdęciach i gazach, przy problemach z pęcherzem i nerkami, przy reumatyzmie, skazie moczanowej, bolesnym miesiączkowaniu, migrenie; wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych, ma właściwości wykrztuśne; rozgrzewający, odżywczy, wspomaga pracę układu trawiennego; poprawia
krążenie krwi w organizmie.
Ostrzeżenie: po spożyciu lubczyku należy unikać ekspozycji na słońce. Większych ilości lubczyku powinny też unikać osoby z chorymi nerkami, kobiety w ciąży i z zaburzeniami menstruacji.

Przepis na spaghetti z sosem nagietkowym
Składniki:
• 400 g makaronu spaghetti,
• 4 łyżki płatków nagietka świeżych lub suszonych,
• 1½ szklanki mleka,
• 1 cebula,
• 2 marchewki,
• ¾ szklanki startego żółtego sera,
• 1 liść laurowy,
• 100 g masła,
• 2 łyżki mąki,
• sól, pieprz do smaku.
Wykonanie spaghetti z sosem nagietkowym
Marchewki i cebulę obrać i umyć. Marchewki przekroić wzdłuż na pół, a cebulę pokroić na ćwiartki. Do rondla wlać mleko, wrzucić marchewki, cebulę, płatki nagietka i liść laurowy. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż marchewka zmięknie. Następnie przecedzić całość przez sitko. Marchewkę i cebulę zmiksować lub przetrzeć przez sito. W drugim rondlu stopić masło, wsypać mąkę i, mieszając, gotować całość przez 3 minuty. Stopniowo dolewać przecedzone mleko i gotować, stale mieszając, aż powstanie gładki sos. Dodać zmiksowaną cebulę z marchewką, starty ser, doprawić solą i pieprzem, dokładnie całość wymieszać. Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzić, rozłożyć na talerzach i polać sosem nagietkowym.

e-katalog
Bezpieczne płatności
Zamów przez telefon
Darmowa wysyłka od

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?