9788364859878 Siostra Maria - Pieczywo
9788364859878 Siostra Maria - Pieczywo
9788364859878 Siostra Maria - Pieczywo
9788364859878
Pieczywo Siostry Marii to kolejna z serii książka, tym razem z przepisami na doskonałe bułki, bułeczki i chleby, w tym na pieczywo bezglutenowe.
Zaczynamy od opisów podstawowych rodzajów mąki, drożdży i zakwasu, poznajemy ich właściwości, formy i możliwości zastosowania w kuchni. Wyposażeni w tę wiedzę możemy zabrać się do samodzielnego wyrobu pieczywa, mamy do wyboru 80 receptur na bagietki, bułki, bułeczki czy rogale, ponad 50 rodzajów chleba, a także osobny rozdział z ponad 20 pomysłami na pieczywo bezglutenowe.
Zamieszczone w książce przepisy wymagają wprawdzie niekiedy cierpliwości, ale są nieskomplikowane i, jak zapewnia autorka, „efekt końcowy i możliwość delektowania się własnoręcznie upieczonym chlebem z pewnością zrekompensują poświęcony na to czas”.
-------
Książki kulinarne Siostry Marii to elegancko wydana seria bogato ilustrowanych tematycznych poradników. Każda część poświęcona jest innego rodzaju potrawom – mięsnym, jarskim, rybnym czy warzywnym, osobne tomy zawierają przepisy na dania z makaronem, ziemniakami czy potrawy z grilla.
Tak bogaty i różnorodny zestaw przepisów łączy to, że nie wymagają one specjalnych umiejętności kulinarnych, a większość dań można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom siostry Marii i dołączonym do nich pięknym zdjęciom bez trudu uda się przyrządzić każdą potrawę.
Kolejne części serii nie tylko tworzą kompendium wiedzy kulinarnej, ale układają się na kuchennej półce w ekskluzywną kolekcję – to gratka dla miłośników dobrej kuchni i dobrej książki!

Przepis na bagietki z nadzieniem czosnkowym
Składniki:
Ciasto
• 3½ szklanki mąki pszennej,
• 50 ml ciepłej wody,
• 1 szklanka ciepłego mleka,
• 1 łyżeczka soli,
• 2 łyżeczki cukru,
• 10 g suszonych drożdży.
Nadzienie
• ⅓ kostki masła,
• 5–6 ząbków czosnku,
• ewentualnie 1 łyżka posiekanych dowolnych ziół (natka pietruszki, kolendra, koperek).
Wykonanie bagietki z nadzieniem czosnkowym
Ciepłe mleko wymieszać z cukrem i rozpuścić w nim drożdże. Do miski wsypać mąkę, dodać soli, wlać mleko z drożdżami i wodę, wymieszać. Ciasto zagniatać, aż stanie się gładkie, elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze raz zagnieść. Podzielić na cztery części i z każdej utoczyć wałek długości i grubości bagietki. Bagietki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować nadzienie: miękkie masło utrzeć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i posiekanymi ziołami. W bagietkach porobić nacięcia i w każde włożyć po łyżeczce nadzienia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C, aż bagietki się zrumienią (około 15 minut).

Podobne do

Promocja

9788363546915
23.99PLN 18.99PLN
Promocja
Promocja

9788365222923
23.99PLN 18.99PLN
Promocja

9788365222770
23.99PLN 18.99PLN
Promocja

9788365222978
23.99PLN 18.99PLN
Promocja

9788363546229
23.99PLN 18.99PLN

Kupujący ten produkt kupili także:

e-katalog
Bezpieczne płatności
Zamów przez telefon
Darmowa wysyłka od

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?