9788365222749 Siostra Maria - Zdrowa Kuchnia - Dbaj o serce
ISBN:978-83-65222-74-9
Ilość stron:288
Oprawa:Twarda
Format:145 x 200 mm
Udostępnij:
To kolejna z serii znakomita książka zawierająca wiele przepisów na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy, tym razem zebrane z myślą o osobach cierpiących na choroby serca i układu krążenia. Od kolorowych, pełnych witamin i dobroczynnych dla serca sałatek zaczynając, przez dania z drobiu, ryb i owoców morza, na przekąskach, wartościowych deserach i sokach warzywnych kończąc.
----------
Choroby serca i układu krążenia to w dzisiejszych czasach prawdziwa epidemia. Wszyscy boimy się chorób nowotworowych, tymczasem, to właśnie z powodu zawałów serca i innych chorób układu krążenia umiera w Polsce najwięcej osób. Warto więc o to serce się zatroszczyć. 
W książce znajdują się przepisy na dania, które nie tylko nie obciążają układu krążenia, ale w wielu wypadkach wręcz do wspierają i oddziałują korzystnie na mięsień sercowy. Potrawy są różnorodne, kolorowe i bogate w witaminy oraz antyoksydanty. Tłuste mięso zastąpiono rybami i chudym drobiem, w tłuszcze zwierzęce - tłuszczami roślinnymi. Książka skierowana jest do wszystkich, zarówno tych, którzy już mają kłopoty z krążeniem i powinni ograniczyć w diecie tłuszcze zwierzęce oraz sól, a także do tych, którzy chcą się zdrowo i dobrze odżywiać, jednocześnie dbając o swoje serce i naczynia krwionośne. Każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Ciasto ryżowe z serem i cebulką 
Składniki:
- 250g ryżu,
- 250g miękkiego twarogu,
- 50g cheddara,
- 1/2 pęczka młodej dymki,
- 3 jajka,
- 1 łyżka masła,
- 1/2 litra mleka,
- 1/2 litra wody,
- sól, pieprz do smaku.
Przyrządzenie, wykonanie ciasta ryżowego z serem i cebulą
Mleko wymieszać z wodą, zagotować i do wrzątku wrzucić ryż. Dodać masło i odrobinę soli. Gotować, aż ryż będzie miękki. Dymkę opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Posiekać. Cheddar zetrzeć na tarce. Jajka dokładnie umyć. Oddzielić żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Ugotowany ryż wymieszać z twarogiem, żółtkami, dymką i cheddarem. Doprawić do smaku pieprzem i dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie połączyć z pianą z białek.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Delikatnie wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać około godziny. Ciasto jest ciężkie i niewiele rośnie. Sprawdzić je patyczkiem. Gdy patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe.
Podawać je na ciepło. Dobrze też smakuje na zimno po schłodzeniu w lodówce. 

Podobne do

Kupujący ten produkt kupili także:

Bestseller

9788365944344
24.99PLN
Bestseller

9788365944337
24.99PLN
e-katalog
Bezpieczne płatności
Zamów przez telefon
Darmowa wysyłka od

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?