9788365222749 Siostra Maria - Zdrowa Kuchnia - Dbaj o serce
9788365222749 Siostra Maria - Zdrowa Kuchnia - Dbaj o serce
9788365222749 Siostra Maria - Zdrowa Kuchnia - Dbaj o serce rewers
ISBN:978-83-65222-74-9
Ilość stron:288
Oprawa:Twarda
Format:145 x 200 mm
Udostępnij:
To kolejna z serii znakomita książka zawierająca wiele pomysłów na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy, tym razem zebrane z myślą o osobach cierpiących na choroby serca i układu krążenia, ale i tych, które odpowiednią profilaktyką chcą zawczasu zadbać o zdrowie.
Choroby sercowo-naczyniowe są w Polsce najczęstszą przyczyną śmierci, zgodnie z danymi GUS odpowiadają za 46 proc. wszystkich zgonów! Mimo coraz nowocześniejszych metod leczenia i coraz lepszej diagnostyki co roku z powodu chorób układu krążenia umiera 200 tysięcy Polaków. Jedną z przyczyn tak dramatycznych statystyk jest zła dieta, stąd pomysł poradnika z przepisami na potrawy przyjazne sercu – od pełnych witamin sałatek przez dania z drobiu, ryb i owoców morza na przekąskach oraz wartościowych deserach i sokach warzywnych kończąc. W miejsce tłustych mięs – chude mięso drobiowe i ryby, zamiast tłuszczu zwierzęcego – tłuszcze roślinne. Propozycje siostry Marii są różnorodne, smaczne, kolorowe i bogate w witaminy oraz antyoksydanty.
Książka skierowana jest do wszystkich, zarówno tych, którzy mają kłopoty z krążeniem, ale także do tych, którzy chcą się zdrowo i dobrze odżywiać. Każdy z pewnością znajdzie tu coś dla siebie.

Ciasto ryżowe z serem i cebulką 
Składniki:
- 250g ryżu,
- 250g miękkiego twarogu,
- 50g cheddara,
- 1/2 pęczka młodej dymki,
- 3 jajka,
- 1 łyżka masła,
- 1/2 litra mleka,
- 1/2 litra wody,
- sól, pieprz do smaku.
Przyrządzenie, wykonanie ciasta ryżowego z serem i cebulą
Mleko wymieszać z wodą, zagotować i do wrzątku wrzucić ryż. Dodać masło i odrobinę soli. Gotować, aż ryż będzie miękki. Dymkę opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Posiekać. Cheddar zetrzeć na tarce. Jajka dokładnie umyć. Oddzielić żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Ugotowany ryż wymieszać z twarogiem, żółtkami, dymką i cheddarem. Doprawić do smaku pieprzem i dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie połączyć z pianą z białek.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Delikatnie wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać około godziny. Ciasto jest ciężkie i niewiele rośnie. Sprawdzić je patyczkiem. Gdy patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe.
Podawać je na ciepło. Dobrze też smakuje na zimno po schłodzeniu w lodówce. 
---------------------
Książki kulinarne Siostry Marii to elegancko wydana seria bogato ilustrowanych tematycznych poradników. Każda część poświęcona jest innego rodzaju potrawom – mięsnym, jarskim, rybnym czy warzywnym, osobne tomy zawierają przepisy na dania z makaronem, ziemniakami czy potrawy z grilla.
Tak bogaty i różnorodny zestaw przepisów łączy to, że nie wymagają one specjalnych umiejętności kulinarnych, a większość dań można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom siostry Marii i dołączonym do nich pięknym zdjęciom bez trudu uda się przyrządzić każdą potrawę.
Kolejne części serii nie tylko tworzą kompendium wiedzy kulinarnej, ale układają się na kuchennej półce w ekskluzywną kolekcję – to gratka dla miłośników dobrej kuchni i dobrej książki!

e-katalog
Bezpieczne płatności
Zamów przez telefon
Darmowa wysyłka od

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?