9788365807236 Smaczna Kuchnia - Kasza i Ryż
ISBN:978-83-65807-23-6
Ilość stron:280
Oprawa:Twarda
Format:210 x 210 mm
Udostępnij:
Seria książek „Smaczna Kuchnia” zawiera zbiór wspaniałych przepisów na pyszne i łatwe do przygotowania potrawy, mające swoje źródła w różnych kulturach i zakątkach świata. „Kasza i ryż” proponuje dania na ciepło oraz w formie sałatek i deserów, uwzględniając wszelkie rodzaje tytułowych produktów. Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie.
---------------
Kasza to produkt, który znany jest na ziemiach polskich od setek lat. Otrzymywano ją głównie z jęczmienia, gryki, pszenicy, prosa, a także owsa. Nazywano ją wówczas ,,krupami" (stąd dzisiejszy krupnik, czyli zupa z kaszą) lub ,,jagłami".
Obecnie najpopularniejsze są kasze z jęczmienia, takie jak: pęczak, kasza perłowa, kasza wiejska oraz gryki - kasza gryczana i dziś już nieco zapomniana, kasza krakowska. Na rynku znajdziemy również popularną kaszę kukurydzianą i kaszę jaglaną. Sporo jest nowych kasz, często sprowadzonych z odległych regionów, jak: kasza bulgar, kasza kuskus, quinoa czy amarantus. 
W książce znajdują się również przepisy na dania z ryżu. Wprawdzie ryż to nie zboże, lecz rodzaj trawy, ale jest on w polskiej kuchni tak już zadomowiony, że dzisiaj traktuje się go na równi z kaszami i podobnie wykorzystuje. Istnieje wiele jego odmian, np. ryż biały, brązowy, dziki, czarny, czerwony, a każda odmiana ma swój smak i aromat, dzięki którym jedne lepiej pasują do deserów, inne zaś - do dań mięsnych czy sałatek. Zarówno kasze jak i ryż są bardzo zdrowym, pełnym witamin i minerałów produktem, który warto wprowadzić do codziennej diety. 

Kasza gryczana z brokułem i kotlecikami. 
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej,
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej,
- 1 mały brokuł,
- 500g mielonego mięsa drobiowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- 1 kajzerka,
- 1 łyżeczka posiekanego koperku,
- sól, pieprz, majeranek do smaku,
- olej do smażenia,
- mleko lub woda do moczenia kajzerki,
- natka pietruszki do posypania,
- czerwona cebulka do posypania.

Przygotowanie, wykonanie kaszy gryczanej z brokułem i kotlecikami
Kasze wymieszać i ugotować w osolonym wrzątku na sypko. Trzymać w cieple. Kajzerkę namoczyć w mleku lub wodzie. Odcisnąć i wymieszać z mięsem mielonym. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dodać posiekany koperek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wbić jajko i dokładnie wymieszać mięsną masę. Uformować w niej małe, okrągłe kotleciki. Na patelni rozgrzać trochę oleju i smażyć na nim kotleciki z obu stron, aż będą rumiane. Gdy kotlety się smażą, umyć brokuł i podzielić go na różyczki. Krótko obgotować je w osolonym wrzątku (około 5 minut).
Ugotowaną kaszę rozłożyć na talerzach, na niej ułożyć usmażone kotleciki i różyczki brokułu. Po wierzchu posypać natką pietruszki i czerwoną cebulką. Podawać od razu. Jeśli kasza przed podaniem zbytnio wystygła, można ją podgrzać na tłuszczu pozostałym ze smażenia kotlecików.
e-katalog
Bezpieczne płatności
Zamów przez telefon
Darmowa wysyłka od

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?