9788365807267 Smaczna Kuchnia - Domowe wyroby
ISBN:978-83-65807-26-7
Ilość stron:280
Oprawa:Twarda
Format:210 x210 mm
Udostępnij:
Seria książek „Smaczna kuchnia” zawiera zbiór wspaniałych przepisów na smakowite potrawy, łatwe do przygotowania dla każdego, kto choć trochę interesuje się kulinariami. Domowe wyroby to przede wszystkim tradycyjne przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Niektóre z nich mają jednak swoje źródła w innych kulturach i zakątkach świata.
-----------
Mięsa i wędliny przygotowywane w domu zyskują dzisiaj coraz większą popularność. Nie tylko z tego powodu, że są zdrowsze, pozbawione chemii, która dodawana jest do sklepowych wyrobów, ale również dlatego, iż można je doprawiać według własnych upodobań. Mogą być mniej słone, bardziej pikantne albo z nutą korzenną czy słodyczy. 
Wychodząc na przeciw oczekiwaniom, w książce zostały zamieszczone przepisy na różnego rodzaju wędzone mięsa oraz ryby, na domowej produkcji kiełbasy, parówki i kaszanki. Poza wędzonkami poświęcono też sporo miejsca różnym domowym pastom, smarowidłom i pasztetom, które można bardzo łatwo i szybko przygotować, a w chłodnym miejscu przechowywać przez kilka dni. 
W książce znajdują się także przepisy na wspaniałe pieczone szynki i nadziewane rolady, które można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno jako wędlinę. 

Kiełbasa swojska
Składniki:
- 1 i 1/2 kg szynki wieprzowej,
- 400g łopatki wieprzowej,
- 500g wołowiny z udźca,
- 600g boczku,
- 400g słoniny,
- 1 główka czosnku,
- 6 łyżeczek grubo mielonego pieprzu,
- 6 łyżek majeranku,
- 34g + 25g soli peklującej,
- 150ml lodowatej wody,
- jelita wieprzowe do nadziewania.
Przyrządzenie, wykonanie kiełbasy swojskiej
Wszystkie mięsa dokładnie umyć pod bieżącą wody i osuszyć ręcznikiem papierowym. Szynkę i łopatkę pokroić w dużą kostkę, przełożyć do miski i oprószyć 34g soli peklującej. Wymieszać.
Boczek, udziec wołowy i słoninę również pokroić w kostkę, przełożyć do drugiej miski i oprószyć 25g soli peklującej. Wymieszać. 
Obie miski przykryć i wstawić do lodówki na 2 doby. Od czasu do czasu mięso przemieszać.
Mięsa wyjąć z lodówki i szynkę z łopatką zmielić w maszynce o dużych oczkach, a boczek z wołowiną i słoniną przepuścić przez sitko z drobnymi otworami. Oba zmielone mięsa przełożyć do jednej miski, dodać posiekany czosnek, pozostałe przyprawy i lodowatą wodę. Dokładnie całość wymieszać. Mięsnym farszem nadziać jelita i formować kiełbasy. Odwiesić je w chłodne miejsce, by obeschły (na około 8 godzin).
Kiełbasy wędzić w temperaturze 60 stopni przez 3 godziny. Uwędzone parzyć w wodzie o temperaturze 80 stopni przez 20 minut. Gotowe powiesić w chłodnym miejscu, by obeschły. Przechowywać w lodówce.
e-katalog
Bezpieczne płatności
Zamów przez telefon
Darmowa wysyłka od

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?