9788365807267 Smaczna Kuchnia - Domowe wyroby
9788365807267 Smaczna Kuchnia - Domowe wyroby
9788365807267 Smaczna Kuchnia - Domowe wyroby rewers
ISBN:978-83-65807-26-7
Ilość stron:280
Oprawa:Twarda
Format:210 x210 mm
Udostępnij:
Serię książek Smaczna kuchnia, zbiór pomysłów na różnorodne potrawy, polecamy każdemu, kto choć trochę interesuje się kulinariami. W pięknie wydanych poradnikach znajdziecie Państwo zarówno przepisy z tradycyjnej polskiej kuchni, jak i te, które mają swoje źródła w innych kulturach i zakątkach świata.
Domowe wyroby to przede wszystkim tradycyjne polskie przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, znajdziemy tu jednak także inspiracje kulinarne z innych kultur.
Książka podzielona jest na 6 rozdziałów, w których zebrano przepisy na wędzonki, pasztety i smarowidła do kanapek, pieczenie na ciepło i na zimno, rolady, mięsa panierowane i szaszłyki oraz zalewy i marynaty.
Mięsa i wędliny przygotowywane w domu zyskują coraz większą popularność – bazują na naturalnych składnikach, są zdrowsze, pozbawione chemii, która dodawana jest do sklepowych wyrobów, ponadto można je doprawiać według własnych upodobań. Wychodząc naprzeciw rosnącemu zainteresowaniu zebraliśmy przepisy na różnorodne wędzone mięsa oraz ryby, pieczone szynki i nadziewane rolady, które można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno, na domowej produkcji kiełbasy, parówki i kaszanki, sporo miejsca poświęciliśmy także domowym pastom, smarowidłom i pasztetom, które można łatwo i szybko przygotować, a w chłodnym miejscu przechowywać nawet przez kilka dni.
-----------
Gotowanie ze Smaczną kuchnią zadowoli nawet najbardziej wybredne gusta i podniebienia. Każdy znajdzie tu coś dla siebie – kulinarni eksperymentatorzy i zwolennicy tradycyjnej kuchni. Dzięki dokładnym opisom i wskazówkom każdą potrawę na pewno uda się przyrządzić. Piękne albumowe wydanie polecamy także na prezent, zarówno osobne tomy, jak w kolekcjonerskim pakiecie: cztery książki z serii plus w gratisie poradnik 365 dni w ogrodzie i na działce w eleganckim ekspozytorze.

Kiełbasa swojska
Składniki:
- 1 i 1/2 kg szynki wieprzowej,
- 400g łopatki wieprzowej,
- 500g wołowiny z udźca,
- 600g boczku,
- 400g słoniny,
- 1 główka czosnku,
- 6 łyżeczek grubo mielonego pieprzu,
- 6 łyżek majeranku,
- 34g + 25g soli peklującej,
- 150ml lodowatej wody,
- jelita wieprzowe do nadziewania.
Przyrządzenie, wykonanie kiełbasy swojskiej
Wszystkie mięsa dokładnie umyć pod bieżącą wody i osuszyć ręcznikiem papierowym. Szynkę i łopatkę pokroić w dużą kostkę, przełożyć do miski i oprószyć 34g soli peklującej. Wymieszać.
Boczek, udziec wołowy i słoninę również pokroić w kostkę, przełożyć do drugiej miski i oprószyć 25g soli peklującej. Wymieszać. 
Obie miski przykryć i wstawić do lodówki na 2 doby. Od czasu do czasu mięso przemieszać.
Mięsa wyjąć z lodówki i szynkę z łopatką zmielić w maszynce o dużych oczkach, a boczek z wołowiną i słoniną przepuścić przez sitko z drobnymi otworami. Oba zmielone mięsa przełożyć do jednej miski, dodać posiekany czosnek, pozostałe przyprawy i lodowatą wodę. Dokładnie całość wymieszać. Mięsnym farszem nadziać jelita i formować kiełbasy. Odwiesić je w chłodne miejsce, by obeschły (na około 8 godzin).
Kiełbasy wędzić w temperaturze 60 stopni przez 3 godziny. Uwędzone parzyć w wodzie o temperaturze 80 stopni przez 20 minut. Gotowe powiesić w chłodnym miejscu, by obeschły. Przechowywać w lodówce.
e-katalog
Bezpieczne płatności
Zamów przez telefon
Darmowa wysyłka od

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?