9788365807243 Smaczna kuchnia - Dania z patelni
ISBN:978-83-65807-24-3
Ilość stron:280
Oprawa:Twarda
Format:210 x 210 mm
Udostępnij:
Seria książek Smaczna kuchnia zawiera zbiór wspaniałych, smakowitych potraw, łatwych do przygotowania dla każdego, kto choć trochę interesuje się kulinariami. Nasze przepisy mają swoje źródła w różnych kulturach i zakątkach świata. Wiele z nich jest przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
---------------
Patelnia to niezwykłe proste naczynie kuchenne, które jednocześnie  daje tak wiele możliwości. Przygotuje się na niej zarówno dania mięsne w postaci duszonej, smażonej czy grillowanej, jak i dania warzywne, kasze, ryż, nie mówiąc już o różnego rodzaju plackach, naleśnikach czy chociażby zwyczajnej jajecznicy. Trudno znaleźć bardziej wszechstronne naczynie. Owszem, dzisiaj istnieje wiele rodzajów patelni specjalnie przeznaczonych do przygotowania konkretnych potraw, ale ta tradycyjna nadal spełni większość naszych oczekiwań.
Autorka postanowiła poświęcić daniom z patelni oddzielną książkę, ponieważ patelnia to podstawowe wyposażenie każdej, nawet najskromniejszej kuchni, a potrawy na niej przygotowywane są bardzo lubiane przez wszystkich. Zamieszczone w niej przepisy są różne: od typowych warzyw z patelni, poprzez makarony, risotto, smażone, grillowane i duszone mięsa oraz ryby, na plackach i omletach kończąc. Większość z proponowanych dań może stanowić samodzielny, wartościowy posiłek. Ich dodatkową zaletą jest również to, iż są bardzo proste i nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności kucharskich. Warto ich spróbować.

Warzywa z grilowanym tofu
Składniki:
- 150g tofu,
- 1 żółta papryka,
- 1 czerwona papryka,
- 2 młode cukinie,
- 1 łodyga selera naciowego,
- kilka czarnych oliwek,
- 1 mała cebula,
- 1 łodyga świeżego rozmarynu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki słodkiego sosu chili,
- sól, pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Przyrządzenie, wykonanie warzyw z grillowanym tofu
Ser tofu pokroić w kostkę i przełożyć do miseczki. Sos sojowy wymieszać z sosem chili i polać nim tofu. Dokładnie wymieszać i odstawić ser do lodówki, by się zamarynował.
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pociąć w kostkę. Cukinie umyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Seler naciowy oczyścić, umyć i pociąć w plasterki. Cebulę obrać, umyć i posiekać.
Grillową patelnię rozgrzać i na suchej usmażyć tofu. Odłożyć je na bok.
Na głębokiej patelni rozgrzać trochę oleju i zeszklić na nim cebulę. Dodać papryki i seler naciowy. Chwilę razem smażyć, cały czas mieszając, a następnie wrzucić pokrojone cukinie. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i przykryć patelnię pokrywką. Dusić kilka minut, aż cukinia zmięknie i zrobi się szklista. Zdjąć pokrywkę, dodać oliwki, listki rozmarynu, wrzucić tofu i całość smażyć jeszcze moment. Podawać ciepłe.
e-katalog
Bezpieczne płatności
Zamów przez telefon
Darmowa wysyłka od

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?