Wywiad z Beatą Pawlak, autorką książek kulinarnych „Najlepsze wypieki Beaty” i „Najlepsze sałatki Beaty”

Dodano:2022-11-10
Kategorie:Aktualności



Przepisy kulinarne, którym nie sposób się oprzeć

WYWIAD Z BEATĄ PAWLAK, AUTORKĄ KSIĄŻEK KULINARNYCH „NAJLEPSZE WYPIEKI BEATY” I „NAJLEPSZE SAŁATKI BEATY” ─ WYDANYCH W WYDAWNICTWIE MARTEL ─ ORAZ REDAKTORKĄ BLOGA INTERNETOWEGO

Jest Pani autorką książek kulinarnych „Najlepsze wypieki Beaty” i „Najlepsze sałatki Beaty” oraz bloga internetowego Wypieki Beaty. Skąd czerpie Pani wiedzę oraz inspirację do gotowania?

Zaczynałam gotować i piec jeszcze jako dziecko ─ wtedy wszystkiego uczyła mnie moja mama. Teraz inspiracji szukam przede wszystkim w Internecie albo w książkach kucharskich. Jestem wzrokowcem i przyciągają mnie zdjęcia różnych ciast. Patrzę na nie i zastanawiam się, jak ja bym zrobiła podobny wypiek. Potem staram się wykonać go w domu. 

Zadebiutowała Pani w Wydawnictwie MARTEL. Co wpłynęło na Pani wybór?

Wydanie książki kulinarnej jest marzeniem każdej osoby prowadzącej blog. Ja również o tym marzyłam, chociaż nie sądziłam, że uda mi się to marzenie spełnić. Gdy Wydawnictwo MARTEL złożyło mi propozycję publikacji książek z przepisami, byłam zdumiona i jednocześnie bardzo szczęśliwa. Oczywiście bardzo chętnie podjęłam współpracę.

 

Dziękuję w imieniu Wydawnictwa MARTEL :). Proszę powiedzieć, czy jednoczesne przygotowywanie, opisywanie i fotografowanie potraw to przyjemność, czy jednak wyzwanie? Jak wygląda ten proces?

Dla mnie pieczenie i fotografowanie ciast to ogromna przyjemność. Trochę gorzej jest potem z opisywaniem przepisu, czasami ciężko mi się za to zabrać. Zwykle moja praca zaczyna się od inspiracji ─ wymyślam przepis, kupuję niezbędne produkty i przygotowuję potrawę lub ciasto. Zdjęcia robię na ogół zaraz po przygotowaniu. Potem wszystkie ujęcia przeglądam i wybieram te, które pojawią się w Internecie. Na koniec redaguję wpis na blogu, wraz z przepisem, dodaję zdjęcia oraz moje wskazówki dotyczące przygotowania. 

 

Niektórzy rodzice wiele czasu w ciągu dnia muszą poświęcić pracy zawodowej. Czy ma Pani przepisy kulinarne również dla tych bardziej zajętych Czytelników?

Ja sama bardzo lubię szybkie i proste przepisy, które mogę przyrządzić w kilkanaście minut. Gdy moje dzieci były młodsze, to nie raz robiłam wszystko razem z nimi na rękach :). Dlatego na blogu jest cała masa takich prostych przepisów kulinarnych, często bez potrzeby użycia miksera. Większość z nich można przygotować razem z dziećmi, które uwielbiają pomagać w kuchni. 

Wspomniała Pani na blogu, że pieczenie słodkości może się wiązać z nadprogramowymi kaloriami. Czy ma Pani „sposoby” na zmniejszenie energetyczności ciast, ale nie kosztem smaku?

Już od dawna znacząco ograniczam ilość dodawanego cukru do moich wypieków. Nie dość, że są one mniej kaloryczne, to i zdrowsze, a ich smak jest dalej pyszny. Biały cukier zastępuję też często jego zdrowszymi zamiennikami, jak na przykład ksylitolem, miodem albo erytrolem. Do wypieków staram się dodawać owoce, a nawet warzywa. Owoce i warzywa dodają ciastu pysznego smaku oraz wilgotności, a my dzięki temu zjadamy dodatkową porcję witamin. 

 

Kto pierwszy próbuje Pani nowych dań?

Testerem wszystkich potraw jest mój mąż. On próbuje praktycznie wszystkiego. Moje dzieci nie przepadają za bardzo za słodyczami i ciastami i mają tylko swoje ulubione wypieki. Mój syn zjada ciasta czekoladowe, a córka szarlotki. 

 

Jak przyrządzić zdrową potrawę, tak by dziecko zjadło ją z apetytem?

U moich dzieci sprawdzają się zupy kremy. Można do nich dodać dużo różnych warzyw, na które normalnie nie miałyby ochoty, a po zmiksowaniu zjadają je ze smakiem. Również dodatek owoców do placuszków czy naleśników sprawia, że dzieci mają na nie większy apetyt. Ogólnie kolorowe potrawy zawsze bardziej przyciągają wzrok i dzieci chętniej je zjadają. 

 

To bardzo dobre sposoby. Czy ma Pani plany związane z kolejną książką kulinarną bądź rozwinięciem propozycji przepisów kucharskich dla internautów na swojej stronie: https://wypiekibeaty.com.pl/?

Dziś jeszcze nie mam planów na kolejną książkę, chociaż powoli zaczynam myśleć nad nowym e-bookiem. Na razie jednak brakuje mi czasu na jego przygotowanie. 

 

Z którego przepisu książki „Najlepsze wypieki Beaty” korzysta Pani najczęściej? Ciasto jest łatwe w przygotowaniu czy wymaga większych starań?

 

Prowadzenie bloga sprawia, że na ogół piekę coś nowego, ale niektóre przepisy wykorzystuję częściej. Z książki zazwyczaj piekę babkę zaparzaną mlekiem, bo jest bardzo prosta, a do tego niesamowicie lekka i wilgotna. Moje dzieci uwielbiają też ciasteczka owsiane z czekoladą, piekę je co jakiś czas.

 

Który przepis kulinarny z Pani książki to patent na sukces każdego przyjęcia?

 

U mnie zawsze strzałem w dziesiątkę są bezy ─ w tym beza „Pavlova”. W książce jest przepis na bezę banoffee ─ z lekkim kremem, bananami i pysznym domowym sosem karmelowym. Gwarantuję, że szybko zniknie.

 

Rzeczywiście trudno się temu oprzeć :). Przejdźmy do Pani publikacji o sałatkach. Dzieci zwykle nie przepadają za warzywami. Czy w książce „Najlepsze sałatki Beaty” znajduje się przepis kulinarny, który poleciłaby Pani mamom maluszków niejadków?

 

Dzieci chętniej zjadają słodkie dania, stąd warto wykorzystać naturalnie słodkie warzywa, takie jak marchewka. Moja córka uwielbia pieczoną karmelizowaną marchewkę z mojej książki albo surówkę z marchewki i jabłka. To klasyczne przepisy, które chętnie zje większość dzieci. Fajnie może się też sprawdzić sałatka hawajska ─ z makaronem, piersią z kurczaka, słodkim ananasem i kukurydzą. Taką sałatkę chętnie zjedzą zarówno dorośli, jak i dzieci. 

 

Czego możemy Pani życzyć?

 

Poza zdrowiem, to może fajnych i ciekawych pomysłów na nowe przepisy kulinarne :)

 

Tego więc Pani życzymy, dziękuję za rozmowę :).

 

Rozmawiała KATARZYNA DOBROGOWSKA



e-katalog
Bezpieczne płatności
Zamów przez telefon
Darmowa wysyłka od
Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?
Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies. Klikając „Akceptuję wszystkie” wyrażasz zgodę na stosowanie wszystkich typów plików cookies, w tym cookies statystycznych i reklamowych. Klikając „Odmawiam” wyrażasz zgodę na stosowanie wyłącznie plików cookies niezbędnych do prawidłowego działania strony. Więcej informacji o plikach cookies znajdziesz w Polityce prywatności.
Akceptuję wszystkie