Serię książek Smaczna kuchnia, zbiór pomysłów na różnorodne potrawy, polecamy każdemu, kto choć trochę interesuje się kulinariami. W pięknie wydanych poradnikach znajdziecie Państwo zarówno przepisy z tradycyjnej polskiej kuchni, jak i te, które mają swoje źródła w innych kulturach i zakątkach świata.
-----------
Patelnia to jedno z podstawowych naczyń w kuchni. Można na niej smażyć kotlety, piec naleśniki, grillować ryby, dusić warzywa czy przyrządzać jajecznicę – jedynie od naszej kreatywności zależy, czy wykorzystamy możliwości, jakie oferuje to proste naczynie.
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów patelni, pamiętajmy jednak, że nawet ta tradycyjna spełni swoją rolę i pozwoli na przygotowanie większości dań – jest bowiem jednym z najbardziej uniwersalnych sprzętów na wyposażeniu kuchni.
Autorka postanowiła poświęcić daniom z patelni oddzielną książkę i zebrała w niej imponująco wiele przepisów: od typowych warzyw z patelni poprzez makarony, ryże, kasze, smażone, pieczone i duszone mięsa oraz ryby na plackach i omletach kończąc. Większość z proponowanych potraw może stanowić samodzielny, wartościowy posiłek. Ich dodatkową zaletą jest również to, iż są bardzo proste, a ich przygotowanie nie wymaga żadnych szczególnych umiejętności.
-----------
Gotowanie ze Smaczną kuchnią zadowoli nawet najbardziej wybredne gusta i podniebienia. Każdy znajdzie tu coś dla siebie – kulinarni eksperymentatorzy i zwolennicy tradycyjnej kuchni. Dzięki dokładnym opisom i wskazówkom każdą potrawę na pewno uda się przyrządzić. Piękne albumowe wydanie polecamy także na prezent, zarówno osobne tomy, jak w kolekcjonerskim pakiecie: cztery książki z serii plus w gratisie poradnik 365 dni w ogrodzie i na działce w eleganckim ekspozytorze.
Przepis na ziemniaki nadziewane serem ze śmietaną i boczkiem
Składniki:
• 8 sporych ziemniaków, w miarę jednakowej wielkości
• 100 g boczku
• 3–4 ząbki czosnku
• 100 g żółtego sera w plastrach
• 2 łyżki oleju
• sól, pieprz do smaku
• śmietana do polania
• posiekany szczypiorek do posypania
Przygotowanie ziemniaków nadziewanych serem ze śmietana i boczkiem
Ziemniaki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i ponacinać nożem w poprzek dość głęboko. Żółty ser pociąć na kawałki takiej wielkości, by móc je powciskać między nacięcia ziemniaków. Boczek pokroić w bardzo cieniutkie kwadraciki. Czosnek obrać i również
cienko pokroić w plasterki. Żeliwną patelnię wysmarować olejem. W nacięcia ziemniaków powkładać kawałeczki sera i plasterki czosnku. Ziemniaki układać na patelni i skropić je z wierzchu olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec około godziny, aż ziemniaki będą miękkie i lekko rumiane. Nacięcia powinny ładnie się otworzyć podczas pieczenia. Kiedy ziemniaki się pieką, na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć na nim pokrojony boczek. Upieczone ziemniaki po wyjęciu z piekarnika oprószyć do smaku solą oraz pieprzem. Polać śmietaną i posypać podsmażonym boczkiem oraz szczypiorkiem. Podawać od razu.