Serię książek Smaczna kuchnia, zbiór pomysłów na różnorodne potrawy, polecamy każdemu, kto choć trochę interesuje się kulinariami. W pięknie wydanych poradnikach znajdziecie Państwo zarówno przepisy z tradycyjnej polskiej kuchni, jak i te, które mają swoje źródła w innych kulturach i zakątkach świata.
-------
Domowe wyroby to przede wszystkim tradycyjne polskie przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, znajdziemy tu jednak także inspiracje kulinarne z innych kultur.
Książka podzielona jest na 6 rozdziałów, w których zebrano przepisy na wędzonki, pasztety i smarowidła do kanapek, pieczenie na ciepło i na zimno, rolady, mięsa panierowane i szaszłyki oraz zalewy i marynaty.
Mięsa i wędliny przygotowywane w domu zyskują coraz większą popularność – bazują na naturalnych składnikach, są zdrowsze, pozbawione chemii, która dodawana jest do sklepowych wyrobów, ponadto można je doprawiać według własnych upodobań. Wychodząc naprzeciw rosnącemu zainteresowaniu zebraliśmy przepisy na różnorodne wędzone mięsa oraz ryby, pieczone szynki i nadziewane rolady, które można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno, na domowej produkcji kiełbasy, parówki i kaszanki, sporo miejsca poświęciliśmy także domowym pastom, smarowidłom i pasztetom, które można łatwo i szybko przygotować, a w chłodnym miejscu przechowywać nawet przez kilka dni.
-------
Gotowanie ze Smaczną kuchnią zadowoli nawet najbardziej wybredne gusta i podniebienia. Każdy znajdzie tu coś dla siebie – kulinarni eksperymentatorzy i zwolennicy tradycyjnej kuchni. Dzięki dokładnym opisom i wskazówkom każdą potrawę na pewno uda się przyrządzić. Piękne albumowe wydanie polecamy także na prezent, zarówno osobne tomy, jak w kolekcjonerskim pakiecie: cztery książki z serii plus w gratisie poradnik 365 dni w ogrodzie i na działce w eleganckim ekspozytorze.
Przepis na kiełbasę swojską
Składniki:
• 1½ kg szynki wieprzowej,
• 400 g łopatki wieprzowej,
• 500 g wołowiny z udźca,
• 600 g boczku,
• 400 g słoniny,
• 1 główka czosnku,
• 6 łyżeczek grubo mielonego pieprzu,
• 6 łyżek majeranku,
• 34 g + 25 g soli peklującej,
• 150 ml lodowatej wody,
• jelita wieprzowe do nadziewania.
Wykonanie kiełbasy swojskiej
Wszystkie mięsa dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Szynkę i łopatkę pokroić w dużą kostkę, przełożyć do miski i oprószyć 34 g soli peklującej. Wymieszać. Boczek, udziec wołowy i słoninę również pokroić w kostkę, przełożyć do drugiej miski i oprószyć 25 g soli peklującej. Wymieszać. Obie miski przykryć i wstawić do lodówki na 2 doby. Od czasu do czasu mięso przemieszać. Mięsa wyjąć z lodówki i szynkę z łopatką zemleć w maszynce o dużych oczkach, a boczek z wołowiną i słoniną przepuścić przez sitko z drobnymi otworami. Oba zmielone mięsa przełożyć do jednej miski, dodać posiekany czosnek, pozostałe przyprawy i lodowatą wodę. Dokładnie całość wymieszać. Mięsnym farszem nadziać jelita i formować kiełbasy. Odwiesić je w chłodne miejsce, by obeschły (na około 8 godzin). Kiełbasy wędzić w temperaturze 60°C przez 3 godziny. Uwędzone parzyć w wodzie o temperaturze 80°C przez 20 minut. Gotowe powiesić w chłodnym miejscu, by obeschły. Przechowywać w lodówce.
Przepis na pastę jajeczną z tuńczykiem
Składniki:
• 5 jajek,
• 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
• 1 szalotka lub czerwona cebulka,
• 1 łyżka majonezu,
• 2 łyżki miękkiego masła,
• kilka gałązek natki pietruszki,
• sól, pieprz do smaku.
Wykonanie pasty jajecznej z tuńczykiem
Jajka umyć i ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obrać, umyć i drobniutko posiekać. Tuńczyka odsączyć z zalewy i przełożyć do miski. Rozgnieść go widelcem. Dodać starte jajka i posiekaną cebulę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszać z majonezem i miękkim masłem. Pastę przełożyć do szklanego pojemnika. Natkę pietruszki opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć na ręczniku papierowym i posiekać. Posypać nią pastę i wstawić do lodówki, by się schłodziła. Pastę przechowywać w lodówce do 3 dni.